УКБС проти закону щоб банки виступали податковими агентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС проти закону щоб банки виступали податковими агентами

Кредит&Депозит
663
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вважає неприйнятним проект закону, яким банкам та іншим кредиторам пропонується платити податок з доходів фізичних осіб-боржників, що мають безнадійну заборгованість, за рахунок власних коштів, повідомляє прес-служба асоціації.
Проект Закону "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", рег. № 5512 від 13.01.2010 р. передбачає включення до складу загального місячного доходу оподаткування фізичної особи суму заборгованості з кредиту, з якої закінчився термін позовної давності. Одночасно пропонується покласти на банківські установи та інших кредиторів, відносно яких виникла така заборгованість, функції податкового агента цих фізичних осіб.
Експерти УКБС зазначають, що на сьогоднішній день Законом "Про податок з доходів фізичних осіб" встановлено, що фізичні особи, що мають прострочену заборгованість, самостійно сплачують податок з таких доходів і відображують їх в податковій декларації. Крім того, обов'язковою ознакою податкового агента є нарахування (виплата) ним доходу фізичній особі і наявність юридичного обов'язку нараховувати, утримувати і сплачувати податок до бюджету саме від імені і за рахунок платника податків - фізичної особи.
Виданий позичальникові кредит не є його доходом згідно із пп.4.3.23 п. 4.3 ст. 4 Закону про НДФЛ, за яким не включається в суму доходу оподаткування основна сума кредиту, що отримується платником податків. Відповідно, при видачі кредиту, банк не виступає податковим агентом, тобто не зобов'язаний утримувати суму податку з доходів фізичних осіб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас