Тепло і гаряча вода подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тепло і гаряча вода подорожчають

Казна та Політика
2240
Киян знов чекає підвищення тарифів на комунальні послуги. З 1 травня ціни на опалення зростуть майже удвічі, точніше, повернуться до рівня вересня минулого року. Найбільше відчують різницю власники великих за площею квартир - вони заплатять на 50-70 гривень дорожче.
Офіційна причина зростання тарифів - закінчення терміну дії Меморандуму між КМДА, "Нафтогазом України" і "Київенерго". Нагадаємо, була домовленість, що "Нафтогаз" поставляє блакитне паливо без обмежень, а мерія знижує тарифи для людей. Неофіційна причина зростання цін - підвищення тарифів на газ для населення в усій країні.
Щоправда, з цим поки нічого не зрозуміло - прем'єри України і Росії так і не прийшли до угоди щодо ціни: вона ще залишається $305 за тисячу куб. м. У Кабміні прогнозують зрушення в переговорах в травні, під час зустрічі президентів. Якщо ціна впаде, то зростання тарифів на газ не буде.
"Ми маємо намір повернути в дію старі тарифи, які були в Києві до вересня, тобто до підписання Меморандуму. Його дія закінчується 15 квітня, - розповів нам перший заступник мера Анатолій Голубченко. - Якщо ми цього не зробимо, то місту просто припинять подавати газ. Зараз тариф покриває собівартість опалення лише на 51%, а той, що введемо, - вже на 62%". За словами Голубченка, нові платіжки кияни отримають в червні, і платити за опалення будуть, як і раніше, впродовж всього року, а не 6 місяців опалювального сезону, як передбачалося раніше.
"Замість 1,6 грн. обігрів одного кв. м квартири обійдеться в 2,26 грн., але не відразу. Вводити старі тарифи будемо поступово, як - ще не вирішили: прем'єр-міністр Микола Азаров доручив створити таку схему МінЖКГ. Але за нашими розрахунками, платіжка "поважчає" на 50-70 гривень в середньому", - розповів Голубченко. Крім того, він прогнозує і подорожчання гарячої води. Але наскільки і коли, в КМДА поки не вирішили. Зараз тариф і так не маленький - 10,05 грн./куб. м.
Лічильники
Кияни, зрозуміло, не в захваті. "Знову вони за своє! І так перебої постійні і гріє слабо, за що платити?" - обурюється житель Позняків Ігор Сколкін. "Не пошкодую грошей і встановлю собі лічильник на опалення. Так хоч заплачу лише за те, що фактично спожив: у нас в середині січня була аварія, і батареї не гріли три дні!" - говорить троєщинець Максим Іволга. Щоправда, лічильники теж не панацея. Все залежить від погоди. Наприклад, на Лайоша Гавро без лічильника власники "трійок" в середньому платили 70 гривень на місяць, а перейшовши на лічильники, через морозну зиму, платіж став на десятку більшим. У мерії - за лічильники. "Якщо МінЖКГ дасть добро, встановлюватимемо у всіх будинках", - відзначає Голубченко.
Джерела в Київраді впевнені, що для Києва зростання цін на газ - смерті подібне, адже столиця - єдине в Україні місто, яке так сильно залежить від блакитного палива. "Столичні ТЕЦ повністю перевели на газ ще в радянські часи, а мазут використовують лише як резерв, - сказало нам джерело. - Тож будь-яке підвищення відразу позначається на ціні для народу і не дозволяє викручуватися за рахунок інших видів палива".
Удар гаманцю
Тарифи можуть злетіти не лише на опалення, але й на інші комунальні послуги. Як вже писала "Сегодня", в плані підготовки проектів регуляторних актів на 2010 рік, який ще в середині лютого з'явився на сайті КМДА, планується їх переглянути і привести до економічно обґрунтованого рівня. Нинішні ціни, як запевняє влада, вдвічі нижчі обґрунтованих.
"Це поки лише план. До конкретних розрахунків не приступали", - сказав нам начальник главку цінової політики Василь Яструбинський. Крім того, в тому ж плані значилося і підвищення тарифів на проїзд у транспорті. У метро вважають "за правильне" тариф в 2,52 грн., а в наземному - 1,90 грн.
Владислава Сначова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас