Експерти: Якість водопровідної води загрожує здоров'ю киян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Якість водопровідної води загрожує здоров'ю киян

370
Вміст шкідливих для здоров'я речовин в київській водопровідній воді перевищує межово допустимі за ГОСТом показники в 2 і більше рази, а можливе затоплення і попадання дорожньої солі, реагентів, радіоактивного мулу і каналізаційних вод в систему водопостачання зробить ситуацію з якістю водопровідної води катастрофічною.
Про це в коментарі для газети "Дзеркало тижня" (№12 (792), 27 березня - 2 квітня 2010 р.) заявили директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем академік Анатолій Яцик і заступник директора з наукової роботи Українського державного науково-дослідного інституту проблем водопостачання, водовідведення і охорони довкілля "УкрВОДГЕО" Володимир Костенко.
На думку фахівців, серйозною проблемою є попадання технічної солі і реагентів, висипаних у великій кількості на київські дороги, до Дніпра і його приток разом з талими водами. Водозабірні фільтри ці хімречовини затримати не зможуть.
"Чому населення Європи не скаржиться на якість води? Тому що там у водопровідні системи подається 70% підземної води і 30% поверхневої, а у нас - навпаки", - сказав Костенко.
"Забруднення поверхневих вод досягло такого рівня, що саме час говорити про наближення катастрофи. Нинішня зима посилила ситуацію. Раніше сніг вивозили за місто, скидали його подалі від водоймищ, а тепер все, що скупчилося на дорогах і в дворах, тече в річки. Не менш тривожне становище і з підземними водами - постійно зростає рівень їх мінералізації, що, врешті-решт, впливає на якість питної води в усій Україні", - додав експерт.
"Причина проста: хімічні, переробні та інші підприємства скидають відходи без сорому і, за великим рахунком, ніхто не звертає на це серйозної уваги. Чи варто при цьому дивуватися, що загальна мінералізація підземних джерел в два рази вища, ніж вимагає ГОСТ?!" - заявив заступник директора "УкрВОДГЕО". Причому допустимі значення наявності у воді шкідливих речовин і пограничні параметри якості фактично перевищені в 2 і більше рази.
На думку академіка Яцика, особливу увагу слід звернути на захист питної води від можливого радіоактивного забруднення.
"Викликає тривогу і танення снігів у 30-кілометровій Чорнобильській зоні. Потрібно зробити все, аби не допустити змивань води із заплав і запобігти новій хвилі радіоактивного забруднення дніпровських водосховищ", - додав експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас