Міністр економіки виступає за якнайшвидше введення прозорих схем реєстрації прав на майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр економіки виступає за якнайшвидше введення прозорих схем реєстрації прав на майно

Казна та Політика
343
Міністр економіки Василь Цушко виступає за якнайшвидше введення в Україні прозорих схем обліку майна, створення відкритих кадастрів і реєстрів майнових прав, повідомила прес-служба міністерства.
"Якщо ми негайно не візьмемося за рішення існуючих проблем формалізації власності, то зовсім скоро це стане головною перешкодою для проведення оздоровчих економічних реформ", - наведені в повідомленні слова Цушко.
Міністр відзначив, що на сьогодні в Україні, відповідно до експертних оцінок, тільки 5-8% майна має належним чином оформлені правовстановлюючі документи.
"Україна ніколи не дочекається закордонних інвестицій в економіку, якщо бізнес не буде мати гарантій того, що ці інвестиції будуть захищені законом і правовстановлюючими актами", - вважає Цушко.
Як повідомлялося, у жовтні 2003 року Україна підписала із Світовим банком угода про позику в $195,13 млн у рамках проекту з видачі держактів на право власності на землю в сільській місцевості, створенню системи земельного кадастру, а також системи реєстрації прав власності на землю й нерухомість. Однак в 2006 році фінансування проекту було припинено у зв'язку з тим, що Україна не змогла визначити єдиний орган з реєстрації цих прав. Так, на сьогодні реєстр прав на землю в Україні веде Держкомзем, а нерухомості й іпотеки - Міністерство юстиції. У підсумку, в 2008 році українська влада реструктуризувала кредитний договір, виключивши з нього фінансування створення єдиної реєстраційної системи, а виділювана на проект сума скоротилася з $195,13 млн до $101 млн.
Разом з тим, парламент у лютому прийняв закон "Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмеження", відповідно до якого обов'язкову реєстрацію всіх майнових прав на нерухоме майно та їх обмеження з 1 січня 2012 року буде здійснювати Міністерство юстиції через створений ним Державний реєстр прав.
Таким чином, Бюро технічної інвентаризації (БТІ) перестануть із 1 січня 2012 року реєструвати права власності й права користування на об'єкти нерухомості, права користування (оренди) будинком або іншими капітальними спорудженнями та їх окремими частинами, а також вести облік безвласної нерухомості й довіреного управління нерухомістю через включення цих даних до Реєстру прав власності на нерухоме майно.
Держкомзем перестане реєструвати права власності користування земельними ділянками, права постійного користування земельними ділянками, договору оренди земельних ділянок, права користування земельними ділянками для сільськогосподарських потреб, а також права забудови земельних ділянок.
Крім того, нотаріуси втратять право засвідчувати іпотечні договори й вносити відповідні відомості до Реєстру заборони на відчуження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас