Експертно-аналітична група рекомендує знизити ціни на АЗС на бензин А-95 до 8,1 грн/літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертно-аналітична група рекомендує знизити ціни на АЗС на бензин А-95 до 8,1 грн/літр

Енергетика
308
Експертно-аналітична група (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України рекомендувала нафтотрейдерам на автомобільних заправних станціях (АЗС) дотримуватися ціни продажу бензину марки А-95 на рівні 8,1 грн. за літр.
Відповідне рішення група, що складається з представників українських нафтокомпаній, чиновників і аналітиків нафто ринку, прийняла на засіданні в п'ятницю, повідомив один з учасників засідання.
Група радить дотримуватися ціни на А-95 в межах 8,1 грн/літр до узгодження нової формули розрахунку об'єктивної ціни на нафтопродукти.
Як уточнив співрозмовник агентства, група прийняла рішення до 30 березня внести пропозиції по зміні існуючої формули розрахунку цін на нафтопродукти.
В той же час він не уточнив, які конкретно зміни пропонується внести до існуючої формули.
Крім цього, за словами співрозмовника агентства, ЕАГ вирішила розглянути можливість створення на основі асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів в Україні" робочої групи по створенню системи контролю якості на АЗС країни.
Учасник засідання також відзначив, що міністр палива і енергетики Юрій Бойко підтримав внесення законопроектів, направлених на "вирівнювання конкурентного середовища" на нафторинку, зокрема змін в проведення нафтових аукціонів і законодавчі акти по акцизу на певні нафтопродукти.
На засіданні групи, зокрема, були присутні представники ПАТ "Концерн "Галнафтогаз" (Львів), ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.), Shell, додав співрозмовник агентства.
Як повідомлялося, роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні, що залишалися стабільними останні декілька тижнів, за минулі вихідні зросли на 3-5% і досягли рівнів історичних максимумів. Зокрема, вартість найбільш популярного бензину А-95 вперше істотно перевищила рівень 8 грн. за літр і досягла в столиці і на заході країни на крупних мережевих заправках, не пов'язаних з групою "Приват", 8,3-8,35 грн/літр. Дизельне паливо в цих регіонах подорожчало в середньому з 6,95 грн/літр до 7,35 грн/літр. Історичних максимумів досягли і оптові ціни на нафтопродукти.
Учасники ринку пояснюють подорожчання зростанням цін на сировину і імпортні нафтопродукти, проте деякі експерти сумнівається в обґрунтованості такого істотного і одночасного збільшення цін на внутрішньому ринку.
Антимонопольний комітет України 25 березня порушив справу проти 15 нафтотрейдерів за ознаками погоджених дій при підвищенні ціни на бензини і дизельне паливо на роздрібному нафтопродуктів країни.
Справи порушено стосовно ТОВ "ТНК-ВР Коммерс", ТОВ "Кершер", ВАТ "Укрнафта", ПІІ "Лукойл-Україна", ТОВ "НК "Альфа-нафта", ТОВ "Альянс Холдинг" (все - Київ), ПАТ "Концерн Галнафтогаз" (Львів), ПАТ "Укртатнафта" (Кременчук Полтавської обл.).
Справи порушено також стосовно компаній ТОВ "УТН-Схід" (Донецьк), ТОВ "Вік Ойл", ТОВ "МС Ойл Кард" (Київ), ВАТ "Запорожнафтопродукт", ТОВ "Веста-Сервіс" (Одеса), ТОВ "Континент-Нафтотрейд" і ТОВ "Транспетроліум".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас