Аналітики: Поліпшення стану платіжного балансу сприятиме зміцненню вартості національної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Поліпшення стану платіжного балансу сприятиме зміцненню вартості національної валюти

Валюта
1496
Стан платіжного балансу України в квітні-травні, ймовірно, продовжить покращуватися. Це може призвести до зниження середнього курсу продажу готівкового долара до літа на 2% до 7,80 грн. Сильнішого підвищення курсу гривні в даний період чекати не варто, бо це призведе до дисбалансу експорту й імпорту товарів і послуг, - відзначив Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB.
Поточний рахунок платіжного балансу України в лютому погіршився в порівнянні з січнем і склав дефіцит у розмірі 36 млн. доларів. Сприяло цьому зниження сальдо балансу торгівлі товарами і послугами з профіциту в 62 млн. доларів у січні до дефіциту в 100 млн. доларів минулого місяця, а також скорочення позитивного сальдо доходів і трансфертів. Поточний рахунок платіжного балансу України перебуває біля нульового рівня вже 14 місяців. Розкид показника за даний період склав з дефіциту в 584 млн. доларів до профіциту в 467 млн. доларів. Ситуація з поточним рахунком платіжного балансу в літній період почне поступово погіршуватися, враховуючи вищі темпи зростання імпорту товарів і послуг в порівнянні з темпами зростання експорту. Підсумкове річне сальдо поточного рахунку платіжного балансу може скласти дефіцит у розмірі 0,6-0,8 млрд. доларів США.
Негативне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу в лютому знизилося до 612 млн. доларів, тоді як в січні склало 1 285 млн. доларів. Досягнуто це було за рахунок збільшення притоку прямих іноземних інвестицій до 311 млн. доларів, зниження негативного сальдо по статті кредити і облігації з 855 млн. доларів до 754 млн. доларів, а також по статті «інший капітал» з 585 млн. доларів до 157 млн. доларів.
Ймовірно, в березні фінансовий рахунок платіжного балансу продовжив покращуватися. Збільшився притік іноземної валюти з боку нерезидентів на покупку українських ОВДП, корпоративних облігацій і акцій на тлі формування нового уряду в Україні і можливого відновлення співпраці з МВФ. На покупку українських ОВДП нерезиденти витратили в поточному місяці вже близько 105 млн. доларів. Очікується, що в квітні-травні ситуація з фінансовим рахунком платіжного балансу також матиме позитивну тенденцію. Проте як довго триватиме дана тенденція, передбачити поки важко. Багато залежатиме від темпів відновлення світової економіки і стабільності фінансових ринків, а також від ситуації в Україні - наскільки новому уряду вдасться ефективно співробітничати з МВФ. Підсумкове річне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу в 2010 році може скласти 0,2 млрд. доларів.
Сальдо платіжного балансу в лютому було дефіцитним - 648 млн. доларів, тоді як в січні негативне сальдо платіжного балансу склало 1 057 млн. доларів. Це позначилося на розмірах чистих інтервенцій НБУ минулого місяця. Вони склали 561,1 млн. доларів, що менше на 519 млн. доларів у порівнянні з січнем. Така динаміка платіжного балансу дала підстави для незначного посилення вартості національної валюти в лютому.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас