Стельмах заважає гривні зміцнюватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах заважає гривні зміцнюватись

Валюта
6395
Національний банк активно викуповує валюту, щоб стримати зміцнення гривні. Тільки з 1 по 22 березня НБУ придбав на міжбанку більше $1 млрд. (22 березня обсяг викупленої ВКВ досяг $120 млн.) Причиною стало активне надходження доларів в країну
З початку 2010 року курс гривні на міжбанку зміцнився на 0,5%: з 7,98 грн./$ до 7,94. Курс покупки готівкового долара до початку нинішнього тижня скотився до 7,915-7,95 грн./$, Продажу - до 7,96-7,99 грн./$.
За даними НБУ, перший місяць весни вперше з початку року ознаменувався перевищенням обсягу надходження валюти в країну над її відпливом. Експерти пояснюють це кількома причинами. Кінець виборів і скорочення девальваційних очікувань, які супроводжували виборчі перегони, підвищили інтерес інвесторів-нерезидентів до українських активів.
Сміливість спекулянтів підігріли повідомлення міжнародних рейтингових агентств. Минулого тижня РА Standard& Poor's підвищило суверенний кредитний рейтинг України за національною шкалою з рівня "uaBBB" до "uaA" (за тиждень до цього агентство підвищило суверенний рейтинг країни за міжнародною шкалою до рівня "B-/ С" - з "CCC +/С"). Одночасно міжнародне рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "стабільного".
Фонтан позитивних новин не забарився позначитися на обсягах торгів на фондовому ринку, які зросли практично вдвічі, а також попит на державні боргові папери. "З часу завершення другого туру виборів, який відбувся 7 лютого 2010, українські акції подорожчали на 29%. Попит на державні облігації (ОВДП), що розміщуються Міністерством фінансів на регулярних аукціонах, виріс з 0,5-2 млрд. грн. До 9, 3 млрд. У той же час ціни на українські суверенні облігації піднялися на 4-9 в.п., що призвело до збільшення продажу іноземної валюти як нерезидентами, так і українськими резидентами з довгою позицією в іноземній валюті ", - розповідає Олексій Блінов, економіст Astrum Investment Management. "Для покупки ОЗДП іноземці з початку року завели $180 млн. Ще близько $150-200 млн. було заведено для покупки акцій, що котируються на фондових біржах", - доповнює колегу старший аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.
На думку експертів, значну лепту в "озеленення" країни внесли і пов'язані з Партією регіонів бізнесмени. Напередодні президентських виборів підприємці активно ховали гроші в офшорах на випадок, якщо події почнуть розвиватися за несприятливим для них сценарієм і на виборах переможе Юлія Тимошенко. Тепер бізнесмени повертають гроші в Україну, вже не побоюючись можливих репресій. Тим більше що навіть розміщені на депозитах в українських банках репатрійовані кошти будуть приносити більший дохід.
Спостерігаючи за ревальвацією гривні, населення зменшило темпи купівлі валюти. За словами керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, за 15 днів березня чистий попит на іноземну готівкову валюту зменшився у два рази - з $40 млн. до $20 млн. на день. "До того ж в останні місяці заощадження населення з-під" подушки "повертаються на ощадні рахунки в банки. Частка доларових депозитів все ще досить велика, але високі ставки з внесків у гривні стимулюють вкладників зберігати гроші в національній валюті", - констатує заступник голови правління АБ "Укргазбанку" Станіслав Шлапак.
Найближчим часом обсяги припливу в Україну ВКВ продовжать зростати. "Перш за все кошти будуть надходити від міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР і т.д.), а також розміщення єврооблігацій (про намір випустити євробонди влітку 2010 року Мінфін заявив минулого тижня) і стратегічних інвестицій нерезидентів, для яких знову стають привабливими українські активи ", - прогнозує Станіслав Шлапак. Попри те, що Нацбанк навряд чи відмовиться від політики викупу ВКВ, слабка тенденція зміцнення гривні може продовжитися.
"Ми очікуємо подальшого незначного зміцнення вартості національної валюти в березні-квітні. Середній курс продажу готівкового долара США в цей період знизиться з поточних 7,98 грн. до 7,93-7,95 грн., тобто на 0, 4-0,6% ", - обіцяє керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.
Додатковий тиск на курс також може створити і наближення рішення МВФ про виділення Україні чергового траншу кредиту stand by. "Шанси на отримання Україною чергового траншу дуже великі. Так як його сума значна ($5 млрд.), курс національної валюти на найближчі місяць-два буде залежати від того, за якою схемою уряд буде переводити цю валюту в національну", - вважає начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" Едуард Назаренко.
Хоча експерти не виключають і сценарію, за якого гривню очікує новий обвал. Якщо економічна або політична ситуація в країні почне погіршуватися, нерезиденти не забудуть продати цінні папери, виводячи валюту з країни. "У разі другої хвилі кризи в світі можна очікувати відтік капіталу з України, проте потенціал реалізації такого сценарію на сьогодні незначний", - говорить Андрій Нестерук. До того ж обсяги "гарячих" грошей все ще залишаються не дуже вагомими, щоб серйозно обвалити курс. "Але якщо темпи зростання припливу іноземної валюти на придбання українських ОВДП, корпоративних облігацій та акцій буде тривати протягом усього 2010 року, їх відтік у майбутньому може призвести до зростання вартості долара за відсутності належних інтервенцій з боку НБУ", - прогнозує Микола Івченко.
Нинішні дії Національного банку підтверджують - Володимир Стельмах не має наміру сприяти зміцненню гривні, тим самим дотримуючись інтересів бізнесу "біло-блакитних". Тим не менше експерти очікують, що обмінний курс до кінця року залишатиметься стабільним. "Невеликі коригування обмінного курсу можливі, але навряд чи цей показник віддалиться більш ніж на 2% від рівня 8 грн. за долар", - прогнозує Олексій Блінов.
Тетяна Очімовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас