FT: Газпром може втратити монополію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Газпром може втратити монополію

Енергетика
875
Російський уряд має намір позбавити "Газпром" монополії, підсилюючи з подачі прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна позиції другого за обсягами видобутку виробника природного газу в країні - компанії "Новатек", пише Financial Times із посиланням на високопоставленого російського чиновника.
На фоні падіння попиту на "блакитне паливо" і замороження низки арктичних проектів, найбільша компанія в Росії починає відчувати все зростаючу конкуренцію на внутрішньому ринку. Співрозмовник британського видання бачить в цьому стратегію Володимира Путіна по "створенню напруженості між кланами", яка дуже близька до сталінського типу управління.
Раніше "Газпром", який планував стати компанією з найбільшою в світі капіталізацією ($1 трлн. (750 млрд. євро, 671 млрд. фунтів) оголосив про перенесення введення в експлуатацію два своїх родовищ - Штокмановського і Бованенковського - на 2012 і 2016 років відповідно.
Більше того, компанії довелося переглянути договори на постачання газу з провідними європейськими енергетичними концернами, щоб обійти своїх вітчизняних конкурентів, головним чином ВАТ "Новатек", що базується в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.
Разом з тим, Європа, в якій все більше зростають побоювання з приводу енергетичної залежності від Росії, починає придивлятися до ресурсів зрідженого газу в країнах Африки, викликаючи занепокоєння топ-менеджменту "Газпрому".
За даними видання, тиск на російського монополіста посилився після того, як Ігор Сечін, голова Ради директорів компанії "Роснафта", обійняв посаду заступника голови Уряду Російської Федерації і націлився на перерозподіл сил в енергетичному секторі. Так, заступник голови виступає за прийняття закону, який міг би зобов'язати "Газпром" поступитися своєю монополією на трубопровідну мережу, допустивши до неї інші нафтогазові компанії країни.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас