Кабмін випустить футбольні облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін випустить футбольні облігації

Казна та Політика
510
Про це вчора заявив віце-прем'єр із питань Євро-2012 Борис Колесников.
"Один раз на тиждень ми плануємо залучати 1 млрд. грн..",- заявив він. За словами Бориса Колесникова, бюджетні витрати на "футбольні" цілі будуть зведені до мінімуму. "Прямих витрат буде близько $700 млн. Це - два стадіони у Львові і Києві. Все інше - інфраструктура, яка на десятиліття просуне Україну вперед. Можна позичати гроші, тому що зрозуміло, як їх повернути".
За інформацією "ЭИ", механізм розміщення і погашення цінних паперів ще опрацьовується в Мінфіні і буде запропонований разом з проектом держбюджету-2010. "Успіх випуску і розміщення таких ОВДП багато в чому залежить від того, яким буде механізм. В цілому я позитивно ставлюсь до практики випуску таких цільових цінних паперів, яка успішно використовувалась ще за часів Радянського Союзу. Треба визнати, що вільних коштів у скарбниці немає, тому уряду слід було б використовувати всі можливі, альтернативні варіанти залучення грошей. Думаю, інвесторів зацікавлять такі папери", - заявив мер Борисполя Анатолій Федорчук. На його думку, для того, щоб підвищити попит на "футбольні облігації" і досягти амбітної мети в 1 млрд. грн., уряду напередодні випуску слід провести агітаційну кампанію, аби заманити якомога більше нерезидентів.
Учасники ринку менш захоплено сприйняли ідею. "1 млрд. грн. - істотна сума для ринку. Теоретично Кабмін може залучити ці гроші на внутрішньому ринку. Питання в прибутковості, яку Мінфін готовий запропонувати з цих паперів. Думаю, амбітні плани всіх членів уряду з випуску облігацій частково пояснюються запамороченням від успіху, яке виникло на фоні крайній високого попиту, який був викликаний зростанням покупок нерезидентів під час останнього і, певною мірою, передостаннього аукціону", - говорить фінансовий аналітик Astrum Investment Management Олексій Фурса.
Нагадаємо, наприкінці минулого тижня Мінфін провів позачерговий аукціон з продажу облігацій внутрішньої держпозики (мета - фінансування дефіциту Пенсійного фонду) з терміном обігу 13, 18 і 24 місяці. Не дивлячись на низьку прибутковість (11%), Мінфіну вдалося збути всі цінні папери, популярність яких частково пояснюється підвищеним попитом з боку нерезидентів. "Аби залучити заплановані кошти, уряду необхідний подальший інтерес з боку нерезидентів. Привабливою для інвесторів може стати прибутковість: ставки на рівні 10%-15% за умови стабільності гривні", - вважає аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко.
Футбольні облігації не відрізнятимуться від звичайних. "Розділення ОВДП на рядові й спеціальні папери під фінансування Євро-2012 багато в чому штучне. Витрати на проведення чемпіонату - одна із статей витрат бюджету. Плани із розміщення облігацій Євро-2012 слід розглядати в загальному контексті боргової політики уряду в 2010 р. Якщо інвесторів задовольнить прибутковість цінних паперів, для них немає принципової різниці в тому, які види облігацій суверенного емітента придбати", - переконаний аналітик BG Capital Віталій Ваврищук. Попит також залежатиме від технічної реалізації цієї ідеї і гарантій держави, що ці папери будуть забезпечені доходами від проведення чемпіонату, підкреслює експерт.
"В той же час треба усвідомлювати те, що квітень-червень - пікові місяці із навантаження на бюджет із обслуговування старих боргів (у квітні Кабміну належить виплатити 3,7 млрд. грн. з ОВДП, випущеним торік). І без Євро-2012 в квітні Мінфіну необхідно залучати близько 1 млрд. грн. на тиждень. В результаті така велика пропозиція позначиться на ставках, які на останніх аукціонах опустилися до 11%-13%", - підкреслює Олексій Фурса.
Додатковою загрозою планам Бориса Колесникова також може стати запланований до липня випуск п'ятирічних ПДВ-облігацій для погашення заборгованості перед експортерами, про що позавчора заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. Аналітики побоюються, що прибутковість ПДВ-облігацій через бажання експортерів оперативно збути папери з дисконтом може паралізувати первинний ринок держборгу і зменшити попит не лише на ОВДП, але і на облігації українських корпорацій.
"Спочатку ПДВ-облігації продаватимуться з дисконтом на рівні 30-40% від номіналу. Але з часом вони наблизяться по прибутковості до ОВДП. Випуск ПДВ-облігацій, в будь-якому разі, знизить попит на ОВДП на первинному ринку. Ставки розміщення можуть зрости до 14%-15%", - говорить керівник аналітичного управління "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен.
В цілому, на думку експертів, ідея уряду в черговий раз фінансувати державний проект за рахунок нарощування внутрішнього боргу - вельми сумнівна практика. "Істотне збільшення загального обсягу держборгу (зараз 33% від ВВП) зменшить можливості уряду фінансувати дефіцит бюджету в наступні роки і може мати негативні наслідки для всієї економіки у вигляді високих процентних ставок, інфляції. Виходячи з цього, схема з ОВГЗ спрацює добре лише в разі, якщо погашення більшої частини цих паперів не відкладатиметься надовго після закінчення футбольного чемпіонату 2012 р. і станеться в умовах сприятливої внутрішньої і зовнішньої кон'юнктури", - говорить Микита Михайличенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас