"Ъ": Вадим Гриб підвищив статус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вадим Гриб підвищив статус

Фондовий ринок
577
Бізнесмен Вадим Гриб переконав раду Асоціації українських фондових торговців включити брокера "Тект-Трейд" до складу цієї саморегульованої організації (СРО). Здобуття членства стало можливим завдяки тому, що суд в забезпечення позову торговця припинив дію рішення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку про позбавлення його ліцензії якраз унаслідок неучасті в СРО. На думку юристів, якщо суд, спираючись на відсутність факту порушення, поверне ліцензію, буде створений небезпечний прецедент.
Як стало відомо Комерсант-Україна, рада Асоціації українських фондових торговців (АУФТ) - єдиної саморегульованої організації на ринку торговців цінними паперами - вчора вирішила прийняти до складу членів асоціації ТОВ "Тект-Трейд". Цей торговець відомий неодноразовими заявами, зробленими в 2009 році, про те, що АУФТ не відображає інтереси учасників ринку. "Це питання розглядалося, і нас включили", - повідомив власник ГК "Тект" Вадим Гриб.
За словами члена ради АУФТ Анатолія Амеліна, компанія "Тект-Трейд" подала весь необхідний пакет документів: "Вони припинили рішення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) - і відповідно, у них з'явилися підстави вважати себе ліцензованим учасником". "Ми прийшли до згоди і розуміння", - коротко прокоментував рішення ради його глава Сергій Антонов.
Ще 8 лютого АУФТ не погодилася включати "Тект-Трейд" до складу асоціації, оскільки "надані компанією документи за змістом не відповідали затвердженим зразкам". З цієї причини - відсутність членства в СРО - 9 лютого ДКЦПФР вирішенням №148 анулювала ліцензію ТОВ "Тект-Трейд" на брокерську і дилерську діяльність, а також на діяльність по управлінню цінними паперами.
Однак торговець оскаржив рішення регулятора - і окружний адміністративний суд Києва 22 лютого в забезпечення позову припинив рішення комісії про анулювання ліцензії. Це дозволило "Тект-Трейд" підтвердити законність вимог про включення до складу асоціації - членство в ній є обов'язковим для всіх учасників ринку. Очікується, що остаточне рішення у справі буде прийнято на початку квітня. "Кожна сторона сподівається на свою правову позицію. Як держслужбовці, ми зобов'язані виграти, але остаточне рішення приймає лише суд", - сказала начальник судового відділу юридичного управління ДКЦПФР Інна Мартиненко.
Між тим Комерсанту стала відома інша причина швидкої зміни ставлення до "Тект-Трейд". 24 березня, за день до засідання ради асоціації, зареєстрованої в Дніпропетровську, відбулося перше засідання дніпропетровського суду, куди компанія зверталася з вимогою включити її до складу АУФТ. Асоціація добилася перенесення засідання на 26 березня, але їхній конфлікт фактично вже розв’язано.
Думки юристів щодо перспектив судової суперечки за ліцензію розійшлися. "Оскільки підставою для позбавлення ліцензії був факт неучасті компанії в СРО, то по ідеї тепер мають бути відсутніми підстави для позбавлення ліцензії - і комісія має скасувати своє рішення, а справа має бути закрита", - вважає партнер компанії "Саєнко Харенко" Сергій Ігнатовський. Старший юрист "Василь Кисіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус вважає, що суд повинен стати на сторону регулятора, бо рішення про позбавлення ліцензії приймалося під час порушення компанією його вимог. Якщо суд скасує рішення ДКЦПФР, створиться небезпечний прецедент. "Це буде поштовх до зловживань в інших сферах по відношенню до рішень регуляторів", - упевнена Доценко-Білоус. Втім, вона не виключає, що нове керівництво комісії може добровільно відновити ліцензію "Тект-Трейд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас