"Ъ": Дивіденди отримають безподатковий статус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дивіденди отримають безподатковий статус

Казна та Політика
1209
Партія регіонів запропонувала Верховній раді звільнити від сплати 25-відсоткового податку на прибуток дивіденди, отримані українськими компаніями від нерезидентів. Це повинно дозволити направити в економіку України прибуток, отриманий за кордоном. На думку експертів, така норма не стане популярною серед українських власників іноземних компаній, оскільки зворотне виведення коштів із країни ускладнене.
Народний депутат від Партії регіонів Юрій Каракай запропонував змінити принципи оподаткування дивідендів, отриманих від нерезидентів, говориться в оприлюдненому вчора на сайті Верховної ради законопроекті №6222. Поправки до закону "Про оподаткування прибутку підприємств" передбачають відміну сплати 25-відсоткового податку на прибуток з дивідендів, отриманих українськими компаніями від іноземних юридичних осіб (окрім тих, що мають офшорний статус). Для цього український власник повинен володіти не менше 20% зарубіжної компанії. Резиденти вестимуть окремий облік дивідендів, отриманих від нерезидентів, і не включатимуть їх у валовий дохід.
Каракай відмовився коментувати власну ініціативу, але в записці пояснення до проекту говориться, що запропонована ним норма відповідає Світовому податковому кодексу. В Україні, згідно із законодавством, з дивідендів стягується 25% податку на прибуток, якщо з країною знаходження нерезидента, який перераховує дивіденди, не укладено договір про уникнення подвійного оподаткування.
При наявності такого договору в Україні платиться лише залишок суми. Наприклад, якщо за кордоном сплачено 10%, то в Україні стягується 15%. "Це призводить до того, що платники не зацікавлені в отриманні доходів з-за кордону і направляють чистий прибуток на рекапіталізацію нерезидента, тобто на підтримку іноземної економіки", - говориться в записці.
Тому депутат переконаний, що звільнення дивідендів від оподаткування призведе до інвестування до України отриманого за кордоном прибутку.
Українські компанії або самі належать нерезидентам, або володіють ними через офшорні структури, зазначають експерти. Прикладом прямого володіння вони називають угорську ISD Dunaferr, яка належить концерну "Індустріальний союз Донбасу". За словами генерального директора ІК "Трійка Діалог Україна" Артемія Єршова, запропонована норма - один із кроків зі стимулювання інвестиційного клімату. "Це правильне рішення - повернути дохід до України, а не тримати його за кордоном. Наше завдання - домогтись того, аби українці інвестували гроші в українську економіку", - говорить Єршов.
В той же час аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук вважає, що ця податкова пільга не стане популярною в Україні, оскільки кошти, котрі надійшли таким чином в країну, потім складно вивести з неї. На його думку, українським компаніям вигідно направляти отриманий за кордоном прибуток до України як кредитування материнської структури. "Надавши кредит, потім можна повернути назад і ці ресурси, і нараховані відсотки. Їх можна перерахувати за кордон без будь-яких обмежень", - зазначає Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас