Населення понесло гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення понесло гривню

Кредит&Депозит
15173
Банки поступово подовжують терміни вкладів і готуються знижувати ставки. Втім, проблеми банків доки не вирішені, і довіру фізосіб потрібно завоювати.
Останнім часом населення почало продавати валюту і класти гривню на депозити. "У нас в банку великий приріст саме по гривні. 20-22% річних - це дуже хороший відсоток. Якщо перерахувати, то для отримання такого ж доходу з доларового депозиту потрібно, аби курс до кінця року виявився на рівні 8,8 грн../$1. Не думаю, що буде такий курс", - вважає директор департаменту казначейства Індекс-банку Антон Болдирєв.
За його оцінкою, вже в березні почався процес протилежний тому, який тривав останні два роки. "Приємно, що в банки знову почали нести гривню. Подовжили терміни. Якщо нещодавно були вклади на три місяці, то сьогодні вже на шість", - зазначив голова правління банку "Південній" Вадим Мороховський.
Про збільшення вкладів говорять й інші банкіри. "Банки матимуть надлишкову ліквідність. Залежно від величини банку, вона досягає 1 млрд. грн. на місяць", - підтвердив інформацію голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. "Йде приплив коштів у банківську систему. Якщо до кризи ми 70% коштів залучали в гривні, то сьогодні 50/50 йде гривня і валюта", - зазначила голова правління Мегабанку Олена Жукова.
За її словами, відмовлятися від цих грошей банк не може, але в розміщенні існують серйозні обмеження. Через неможливість видавати кредити у валюті в останніх півроку, банк знизив ставку із депозитів в доларах з 12% до 9%, і планує робити це далі. По гривні, на жаль банкіра, ставки доки на рівні 20%, і не знижуються швидко. "Оптимально, звичайно, було б залучати під 14%. Звичайно, ми думатимемо про диверсифікацію залучення ресурсів. Цього року завдання - знизити вартість ресурсів, що залучаються", - підкреслила вона.
В той же час оптимізм все ще є передчасним. "Це більше позитивні очікування. Всі вже втомилися від нестабільності. Але якщо нинішня влада не виправдає ці надії, то все може змінитися з точністю до навпаки", - зазначив Болдирєв.
Крім того, банки ще не нормалізували свій стан. "Банки беруть депозити під величезний відсоток. Чим обґрунтовані такі ставки? Моє підприємство не показує рентабельності більше 6%. Банки як і раніше формують подушку, за рахунок якої можливо вирішити питання проблемних заборгованостей", - обурився директор однієї з КУА. На початку березня рейтингове агентство Fitch повідомило, що приблизно половина всіх кредитів в банках, які ним рейтингуються, сьогодні є проблемними або реструктуризованими. "Коли Swedbank опублікував свою звітність (у нього 50% поганих кредитів), всі були шоковані. Банки говорили, що це Swedbank, у нас такого немає. А потім Fitch опублікував свій звіт", - говорить експерт.
За словами керівника, надійність банків сильно перебільшена. "Фонд гарантування вкладів не витримає навіть одні "Надра". Коли збанкрутів Градобанк? Через сім років з'явилася можливість забрати свої гроші. Тому ми зараз говоримо своїм клієнтам: краще у нас заробити 6% річних, ніж віддати гроші в банк сподіваючись на ефемерних 18%, але не отримати нічого", - підкреслив експерт.
Втім, банкіри і самі не приховують, що проблеми залишилися. "Цей рік, звичайно, буде важким. Багато банків формуватимуть резерви. Вони будуть великі. Хоча фінансовий результат не буде таким страшним, як торік", - підкреслив голова Ощадбанку Анатолій Гулей.
На його думку, найкраще проблемами управляють крупні банки, тоді як середні і дрібні знаходяться у важчому стані. Цю точку зору спростував згаданий керівник КУА. "Це міф, що крупні банки стійкіші. У середніх банках кредитуванням займається власник, а у великому - найманий менеджер. Їх мотивація в корені відрізняється", - аргументував він.
Також експерт назвав міфом те, що іноземні банки схильні підтримувати своїх дочок до останнього. "Є чітко прорахована межа, до якої підтримувати доцільно. Якщо проблеми перевалюють цю межу, банк просто кинуть. Досвід Аргентини говорить, що без підтримки залишали своїх дочок і такі монстри, як Bank of America", - підкреслив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас