"Ъ": "Укртелеком" іде в інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Укртелеком" іде в інтернет

1110
В 2010 році найбільший оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком" робить ставку на розвиток дротяного і мобільного інтернету, доходи від якого цього року істотно зростуть. В той же час основний напрям діяльності компанії - фіксований зв'язок - за підсумками року залишиться недофінансованим.
Експерти називають таку стратегію вимушеною, але не позбавленою логіки: при приватизації компанії набагато вигідніше мати імідж оператора інноваційних послуг, а не фіксованого зв'язку.
Голова правління "Укртелекому" Георгій Дзекон під час презентації нових пропозицій для абонентів мобільного інтернету "Ого! Мобільний" проголосив 2010 рік для компанії роком інтернету. Всі інтернет-послуги пропонуватимуться під єдиним брендом "Ого!", під яким раніше надавалася лише послуга фіксованого широкосмугового доступу в інтернет (ШСД).
За словами Дзекона, компанія не планує відмовлятися від бренду Utel, але його використовуватимуть в іншій якості. У якій саме, глава компанії не уточнив, хоча і відзначив, що цінність його невелика.
Оголошену стратегію Георгій Дзекон пояснює тим, що надалі телекомунікаційний ринок зростатиме саме за рахунок інтернет-послуг. Він відзначив, що з 2007 по 2009 рік доходи "Укртелекому" від комп'ютерного зв'язку зросли в 2,7 разу, за результатами минулого року перевищивши 1 млрд грн. У компанії прогнозують, що в поточному році доходи від комп'ютерного зв'язку зростуть ще на 39,2%, до 1,52 млрд грн. Крім того, в компанії чекають зростання доходів від мобільного зв'язку в 2010 році на 122 млн грн. За словами заступника голови правління "Укртелекому" Ігоря Кравця, прогнозується, що зростання станеться в основному завдяки припливу нових абонентів. За оцінками "Укртелекому", до кінця року в компанії буде 834 тис. мобільних абонентів (зростання в 2,2 разу) і 1,26 млн абонентів фіксованого ШСД (зростання на 50%).
В той же час основним джерелом доходів держкомпанії залишаються послуги фіксованого зв'язку, що принесли операторові 6,6 млрд грн. з 8,06 млрд грн. сумарного доходу за 2009 рік.
У порівнянні з 2008 роком, доходи від фіксованого зв'язку впали на 302 млн грн. В компанії прогнозують, що рівень доходів від основного сегменту в 2010 році скоротиться ще більше - на 640 млн грн., до 5,96 млрд грн. "Відчутне зниження доходів від послуг фіксованого зв'язку все ще не перекривається доходами від нових послуг - комп'ютерного і мобільного зв'язку", - нарікають в "Укртелекомі".
За словами Георгія Дзекона, добитися виходу компанії на рівень прибутку (за результатами року "Укртелеком" зафіксував збиток 456,4 млн грн., скоротивши його в 3,3 разу в порівнянні з 2008 роком) можна буде лише за умови створення фонду універсальних послуг, який компенсував би збитки від надання послуг міського і сільського фіксованого зв'язку за встановленими державою тарифами. Поки ж, за прогнозом компанії, її доходи цього року знизяться на 1,2%.
Експерти вважають, що ставка на зростаючі інноваційні активи "Укртелекому" цілком виправдана напередодні приватизації, яку Кабмін запланував провести до кінця року. Нагадаємо, Фонд держмайна оцінив 67,76% акцій держкомпанії в 7 млрд грн. "найпривабливішими для інвесторів в 'Укртелекомі' є найширша мережа фіксованого ШСД з найбільшою абонентською базою і єдина UMTS-ліцензія на смугу шириною 35 МГц", - говорить директор інвестбанківського підрозділу ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Створення фонду універсальних послуг дозволить продати компанію ще дорожче, впевнений Георгій Дзекон. "Думаю, держава виручить від 8 млрд грн. до 14 млрд грн. залежно від того, чи буде створений фонд універсальних послуг, а також від умов продажу, зокрема від того, чи буде дозволено різке скорочення штату", - погоджується аналітик BG Capital Олександр Паращій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас