"Ъ": "Справедливість" вимагає справедливості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Справедливість" вимагає справедливості

Казна та Політика
302
Керівництво партії "Справедливість" вимагає від союзників по "Лівому блоку" - представників Компартії (КПУ) - дотримувати домовленостей про розподіл посад у владних структурах. Інакше лідер "Справедливості" Станіслав Ніколаєнко обіцяє перейти в опозицію. Втім, в КПУ вважають, що розвал блоку піде Компартії на користь.
Вчора в розпорядженні Комерсант-Україна виявився лист члена виконкому партії "Справедливість" голови запорізької обласної парторганізації Василя Хотлубея центральному партійному керівництву. У ньому він вимагає негайно провести засідання виконкому для "серйозного аналізу угоди про створення блоку лівих і лівоцентристських сил". Нагадаємо, восени минулого року лідери Компартії, Союзу лівих сил (СЛС), Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) (СДПУ(о)) і партії "Справедливість" підписали документи про створення "Лівого блоку" для підтримки першого секретаря ЦК КПУ Петра Симоненка на президентських виборах.
Хотлубей звинувачує союзників по "Лівому блоку" - представників Компартії - в недотриманні досягнутих раніше домовленостей із розподілу посад. "Ми бачимо, що керівництво КПУ забуло про угоди, про договір. Так само поводяться і 'Регіони'. 'Старші брати' по блоку - комуністи - по відношенню до своїх союзників - партій "Справедливість", СЛС і СДПУ(о), м'яко кажучи, вчиняють некоректно, - говориться в листі.- Діючи за принципом Попандопуло "це мені, це знову мені" і так далі, а іншим членам блоку дуля, КПУ забула про своїх союзників, і це ставить під загрозу подальшу взаємодію учасників блоку".
"В понеділок (29 березня) ми обов'язково обговоримо цей лист на засіданні виконкому. Якщо ліві сили увійшли до влади, то вони повинні чітко формулювати свої пропозиції і через владу їх реалізовувати. Якщо ні, то ми повинні піти в опозицію", - заявив вчора лідер партії "Справедливість" Станіслав Ніколаєнко. За його словами, пропозиції із кандидатур на посади вже давно внесені, проте відповіді від КПУ не послідувало.
У КПУ вчора попросили колег по блоку не робити поспішних дій. "На сьогоднішній день значна кількість призначень ще не відбулася. Тому робити якісь заяви або висновки зарано", - сказав народний депутат Олександр Голуб (КПУ). "Ми самі не задоволені спілкуванням з 'регіоналами' в кадрових питаннях, все вирішиться найближчими днями", - зазначив ще один співрозмовник із керівників КПУ.
Коментуючи вимоги союзників, він підкреслив, що, перш ніж просити у "регіоналів" посади для представників "Лівого блоку", "комуністи мають намір оцінити вклад цих політичних сил у виборчу кампанію". "У партії 'Справедливість' розраховували на посаду міністра освіти і науки. Але їх участь у виборчій кампанії викликала багато нарікань - обласні організації в більшості своїй міфічні структури, які не змогли представити ні своїх людей, ні фінансову підтримку, - повідомив член КПУ, що побажав залишитися неназваним.- Реальну позицію якраз зайняли есдеки. Там, де у них була можливість, вони дали і ресурси, і людей. До них питань практично немає".
Очевидно, претензій не виявилося і до лідера СЛС Василя Волги, якого Кабінет міністрів призначив главою Держкомісії з регулювання ринку фінансових послуг.
Втім, у КПУ не вважають, що розрив відносин із "Лівим блоком" позначиться негативно на їх подальшому існуванні. "Партія, позиціюючи себе як блок, більше втратить на майбутніх виборах", - заявив один з представників КПУ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас