Укргазбанк дадуть на пробу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк дадуть на пробу

Казна та Політика
1086
Укргазбанк може продати до 20% акцій для оцінки перспективи приватизації банку найближчим часом. Аналітики зазначають, що, не дивлячись на обережний інтерес до України з боку інвесторів, акції, швидше за все, удасться продати з дисконтом, зважаючи на збитковість банку.
Укргазбанк має намір вивести на біржовий ринок до 20% акцій до кінця 2010 р. Про це вчора заявив голова правління банку Олександр Морозов. "Аби держава в особі уряду не приймала рішення із закритими очима - продавати або не продавати - ми пропонуємо такий інструмент, як виведення мінімум 10%, максимум 20% акцій на ринок. І тоді котирування акцій говоритимуть державі, уряду, Мінфіну про розумність продажу в той або інший період", - сказав він.
За його словами, при сприятливому розвитку ситуації на світових фінансових ринках і успішній реалізації програми фіноздоровлення банку, кредитно-фінансова установа може стати привабливою для інвесторів з осені 2011 р.
Раніше лунали припущення, що вже наприкінці 2010 р. Укргазбанк покаже прибуток, на відміну від інших банків - "Київа" і "Родовiду", які також планується приватизувати. Нагадаємо, що за підсумками 2009 р. Укргазбанк продемонстрував збиток на рівні 4,42 млрд. грн. Бажання держави скоріше повернути вкладені в рекапіталізовані банки кошти зрозуміле, але аналітики фондового ринку називають кон'юнктуру, що склалася, не найкращою для продажу.
За оцінками колишнього власника банку Василя Горбаля, який нині володіє близько 12% акцій банку, вдалий час для продажу настане через два-три роки. Він також не виключає, що новий стратегічний інвестор або старі акціонери викуплять в майбутньому частку держави.
На думку аналітиків, продати акції найближчим часом можна буде лише з дисконтом. "Це дуже цікава і продуктивна ідея. Ініціюючи біржову торгівлю акціями в значних обсягах, держава дасть позитивний сигнал потенційним стратегічним інвесторам. Обіг акцій на вторинному ринку створить історію котирувань, зробить банк прозорішим, а ринкова ціна акцій покаже, як портфельні інвестори оцінюють перспективи розвитку банку.
Але є моменти, які можуть завадити успішному продажу банку цього року. В банку власний капітал становить близько 2 млрд. грн., хоча статутний фонд дорівнює 5,7 млрд. грн. Згідно із законодавством, банку необхідно провести деномінацію акцій, а чи погодиться на цей уряд - невідомо. Адже зменшення номінальної вартості акцій означало б, що інвестиція себе не виправдала і держава визнала збитки", - зазначив Віталій Ваврищук, аналітик інвестиційної компанії BG Capital. За його словами, розмістити акції за номіналом буде складно, ймовірно, продаватися вони будуть з дисконтом.
При цьому складно говорити про те, наскільки показовим може виявитися продаж акцій, адже на вторинному ринку акції будуть викуплені портфельними інвесторами, що зовсім не гарантує успішного продажу всього банку в майбутньому. "Цей крок потрібно зробити, якщо держава хоче отримати справедливу вартість банку при продажі стратегічному інвертору. Так, наприклад, зробив уряд Швеції під час їх банківської кризи 1992-1993 рр. На українському фондовому ринку основними гравцями є іноземні (в основному європейські) портфельні інвестори, тому жодної проблеми з продажем на українському майданчику я не бачу. Західні портфельні інвестори свого роду першопроходці. І якщо ви хочете продати банк за нормальною ціною стратегічному інвесторові, спочатку потрібно досягти того, аби цей банк справедливо оцінили портфельщики. Інтерес до банківських акцій на Українській біржі в останні декілька тижнів дуже високий. Основні покупці - західні портфельні інвестори", - зазначає Євгеній Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас