"Ъ": Стороннім вхід дозволено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Стороннім вхід дозволено

Казна та Політика
1408
Як стало відомо "Комерсант-Україна", керівники Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ" вчора надали Кабміну пропозиції із подальшого розвитку націоналізованих установ. Вони назвали неефективним продаж банків цього року, запропонувавши уряду спочатку здійснити розміщення до 20% акцій. А в Нацбанку і зовсім вважають, що Кабміну варто об'єднати ці три установи і банк "Надра". Експерти називають ідею об'єднання держбанків найбільш логічною для держави.
Голова правління Укргазбанку Олександр Морозов, голова правління банку "Київ" Юрій Маслов і тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина вчора доповіли представникам Кабміну про стан справ в націоналізованих в 2009 році установах і розповіли про своє бачення їх розвитку. Основною ідеєю Олександра Морозова став продаж приватним інвесторам до кінця поточного року від 10% до 20% акцій Укргазбанку, аби провести оцінку його привабливості.
На думку Морозова, "котирування акцій показуватимуть державі розумність продажу банку в той або інший період часу". А Сергій Щербина повідомив, що, окрім private placement, банкіри пропонували почати кредитування за рахунок рефінансування НБУ під ліквідні застави, що знаходяться в установах, а також куплені ними в уряду облігації внутрішньої держпозики. Маслов не став коментувати свої ідеї: "Пропозицій було дуже багато, але я зможу назвати їх лише після того, як Міністерство фінансів розгляне їх і зробить висновки".
Мінфин почав рекапіталізацію проблемних банків в липні 2009 року, отримавши згодом 99,94% акцій банку "Київ", 99,99% Родовід Банку і 87,72% Укргазбанку. У сумі в 2009-2010 роках капітал установ був збільшений на 17 млрд грн. за допомогою ОВДП. Монетізация цих паперів Нацбанком завершилася 19 березня.
Керівники націоналізованих установ вчора не розкрили інформацію про реальний стан кредитного портфеля своїх банків, яку подали до Мінфіну. За даними НБУ, проблемні позики, що не обслуговуються, в Укргазбанку досягають 50% портфеля, в Родовід Банку і "Києві" - 70%. При цьому в Нацбанку не бачать перспектив швидкого поліпшення ситуації в нових держбанках і пропонують їх об'єднати. В НБУ також підтримують ідею націоналізації банку "Надра", розраховуючи включити його в нове об'єднання.
"Уряд влив у банки мільярди гривень, які витрачені незрозуміло на що. У тому ж 'Родовіді' на поточному рахунку залишилися 34 млн грн. Ви думаєте, він сам видереться? В банків немає коштів, аби кредитувати, а без цього вони не виживуть. На неформальному засіданні правління всі зійшлися в думці, що ліквідовувати Родовід Банк і 'Надра' не можна, значить, варто їх об'єднати", - сказало високопоставлене джерело в НБУ.
За словами співрозмовника, Нацбанк став шукати варіанти майбутнього розвитку держбанків після призначення нового складу Кабміну і ухвалення рішення делегувати Сергію Тігіпку контроль над п'ятьма держбанками. Тоді заступник голови НБУ Василь Пасичник поцікавився думкою віце-прем'єра про Родовід Банк, в якому 15 березня закінчувався термін дії тимчасової адміністрації.
"Сергій Тігіпко попросив два тижні, аби розібратися в ситуації, але ми вирішили, що цього часу йому не вистачить, і продовжили адміністрацію на два місяці, - сказав чиновник НБУ.- Потім віце-прем'єр підтвердив намір продати банки, але ми пропонуємо спочатку об'єднати їх, навести лад, і тільки потім продавати". Василь Пасичник вчора був недоступний для коментарів, а виконавчий директор із питань банківського регулювання і нагляду Олексій Бережний відмовився оцінити ініціативу регулятора.
Банки по-різному дивляться на це питання. "Укргазбанк вже вийшов із кризи, але кардинальне поліпшення ситуації залежить від ринкових умов", - пояснив позицію радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко.
На думку Юрія Маслова, до об'єднання слід перевести "токсичні" активи з держбанків в санаційний банк. "Якщо питання створення санаційного банку підтримає МВФ, то він точно буде організований", - упевнений Сергій Щербина.
Віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов також вважає, що об'єднання трьох держбанків - найвигідніший варіант для уряду. "Виведення частини акцій на біржу здається сумнівним, оскільки інтересу в інвесторів до українських банківських активів немає, - підкреслює він.- Всі націоналізовані установи є універсальними і фактично дублюють один одну. Набагато краще провести об'єднання за два роки, а потім продати їх стратегові".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас