Суд зобов'язав швейцарську Bearco виплатити ЗТМК 21 млн дол. через невиконання кредитного договору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав швейцарську Bearco виплатити ЗТМК 21 млн дол. через невиконання кредитного договору

330
Господарський суд Запорізької області прийняв рішення про стягнення з компанії Bearco S.A. (Швейцарія) $21 млн на користь казенного підприємства (КП) "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) через невиконання кредитного договору, що завдало збитку підприємству.
"23 березня 2010 року Господарський суд Запорізької області виніс ухвалу про стягнення з швейцарської компанії Bearco S.A. на користь ЗТМК суми заподіяних збитків. ЗТМК виграв процес в господарському суді, тим самим отримавши право вимагати від швейцарської компанії відшкодування збитків, які оцінюються більш ніж в $21 млн", - повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ЗТМК в четвер.
В прес-службі відзначили, що збиток підприємству був завданий унаслідок невиконання іноземним інвестором кредитного договору, укладеного в 1997 році для відновлення титаномагнієвого виробництва. Конфлікт виник після того, як Bearco S.A. відмовилася надати черговий транш $7,8 млн - велика частина всього кредиту, і ЗТМК опинився під загрозою невиконання державної програми "Титан України". Через порушення швейцарською компанією інвестиційного кредитного договору ЗТМК був змушений залучити з інших джерел дорожчий фінансовий ресурс, аби провести в 1998 році комплекс ремонтно-відновних робіт і запустити виробництво товарної продукції.
"Переговори і розборки з недобросовісним інвестором тривали більше десяти років. ЗТМК подав позов у лютому 2010 року до Господарського суду Запорізької області про компенсацію збитків - після звернення Bearco S.A. з претензіями до Мінпромполітики погасити заборгованість за кредитною угодою замість казенного підприємства. Ініціація судового розгляду і визнання судом законності прав на відшкодування збитків оцінюється як реалізація позитивної стратегії Мінпромполітики і менеджменту КП "ЗТМК" при захисті державних інтересів", - відзначили в прес-службі.
ЗТМК є єдиним в Україні виробником металевого губчастого титану проектною потужністю 20 тис. тонн на рік. Окрім титану губчастого, комбінат виробляє германій: монокристалічний, полікристалічний і двоокис германію; відливання титанові фасонні, шлак титановий, вироби литі з кремнію.
В 2009 року ЗТМК експортував продукцію на загальну суму 275,1 млн грн. - це 90% від загального обсягу реалізації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас