Білорусь і Китай домовилися про спільні проекти на 10 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь і Китай домовилися про спільні проекти на 10 млрд дол.

183
Під час візиту до Мінська заступника голови КНР Білорусь і Китай домовилися про реалізацію спільних проектів у білоруській економіці на суму понад 10 млрд доларів, повідомив прес-секретар білоруського уряду Олександр Тимошенко.
"З урахуванням погодженої в грудні минулого року в Пекіні кредитної лінії китайського Ексімбанку на 5,7 млрд доларів, з врахуванням всіх угод, які були підписані вчора і сьогодні, загальна сума китайських інвестицій, які можуть надійти до Білорусі, складає 15,7 млрд доларів", - сказав Тимошенко.
Білорусько-китайська програма співпраці включає 89 проектів, серед яких створення виробництва легкових автомобілів, реконструкція низки електростанцій, будівництво цукрового заводу, готелів і чайна-тауну в Мінську, повідомляє Reuters.
"Все, що прописане, це абсолютно реальні проекти, які мають бути реалізовані протягом 3-4 років", - сказав Тимошенко.
Напередодні віце-голова КНР Сі Цзіньпін, який розглядається після 2012 року наступником нинішнього китайського лідера Ху Цзіньтао, повідомив під час зустрічі з білоруським президентом, що Китай прийняв рішення про надання Білорусії пільгових кредитів на 1 млрд для фінансування спільних проектів.
"Це політичне рішення, хочу це особливо підкреслити, в рамках розвитку білорусько-китайських відносин", - прокоментував Сі Цзіньпін.
В останні роки Білорусь на фоні періодично виникаючих торгівельних суперечок з союзною Росією активізує контакти із Заходом, а також демонструє прагнення зміцнити економічні зв'язки з Китаєм і країнами Латинської Америки.
Днями Мінськ і Пекін заявили про свою солідарність в зовнішній політиці, обмінявшись обіцянками підтримувати один одного в Організації об'єднаних націй.
За минулий рік торгівля між Республікою Білорусь і Китаєм скоротилася до 1,2 млрд доларів з 2 млрд доларів. При цьому Білоруська калійна компанія, яка наполовину належить білоруській державі й наполовину російському Уралкалію, є основним постачальником калійних добрив на китайський ринок.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас