Експерти: Україна може виручити за 67% акцій "Укртелекому" до 15 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна може виручити за 67% акцій "Укртелекому" до 15 млрд грн.

891
Продаж 67%-ного державного пакету акцій ВАТ "Укртелеком", озвучена в планах Фонду державного майна (ФДМ) на 2010 рік, може принести державі від 8 до 15 млрд грн., вважають опитані аналітики.
Так, на думку аналітика інвестиційної компанії "БГ Капітал" Олександра Паращія, озвучені плани залучення в 2010 році до державного бюджету від приватизації 10 млрд грн. можливо виконати лише за рахунок операції з продажу 67% акцій "Укртелекому", вартість якого він приблизно оцінив в 8-14 млрд грн.
Аналітик також відзначив, що шанси на успішну приватизацію компанії в поточному році вищі, ніж в попередні роки, коли позиції уряду і президента щодо приватизації розходилися. При цьому він додав, що ключовими аспектами успішної приватизації будуть прозорі конкурсні умови.
О.Паращій вважає основними претендентами на покупку контрольного пакету "Київстар- GSM " і МТС.
В свою чергу, аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Сергій Петренко, виходячи з попередніх ринкових котирувань, оцінює вартість держпакету "Укртелекому" в 12-15 млрд грн., що відповідає капіталізації в 22,5 млрд грн. При цьому експерт відзначив, що виходячи з поточних ринкових котирувань 67% акцій "Укртелекому" коштуватимуть близько 10 млрд грн., або 12,5 млрд грн. за всю компанію.
На думку С.Петренка, ціна продажу "Укртелекому" залежатиме від оцінки майбутніми інвесторами перспектив оптимізації роботи компанії і зниження витрат. Він також прогнозує, враховуючи поточну ситуацію на ринку, що основними претендентами на покупку можуть стати структури бізнесмена Рината Ахметова, зокрема, СКМ, а також "Ростелеком", який раніше виявляв цікавість до покупки акцій "Укртелекому".
Крім того, експерт не відкидає можливості участі в конкурсі західних інвесторів, відзначивши, що вона багато в чому залежатиме від конкурсних обмежень.
На думку аналітика інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Пітера Келлера, заявлена в.о. глави Фонду держмайна (ФДМ) Олександром Рябченком мінімальна стартова ціна 67% акцій "Укртелекому" в 7 млрд грн. на 22% нижче поточної ринкової, що доволі привабливо для західних інвесторів.
"Привабливість акцій безпосередньо залежатиме від конкретних умов приватизації, але ми впевнені, що така низька стартова ціна залучить велику кількість покупців", - сказав він.
При цьому аналітик оцінює вартість 67% акцій "Укртелекому" на рівні не менше 11 млрд грн. Серед потенційних стратегічних інвесторів П.Келер вказав на українську СКМ (власник телекомунікаційної групи Vega), турецький Turkcell (співвласник ТОВ "Астеліт", ТМ life:)), а також російські "Вимпелком" (співвласник "Київстару"), МТС (співвласник ЗАТ "Український мобільний зв'язок") і Ростелеком.
Крім того, аналітик допускає участь західних операторів, зокрема британського Vodafone, австрійського Telecom Austria й іспанською Telefonica.
В цьому зв'язку П.Келлер підтверджує рекомендацію "купувати" акції оператора зв'язку.
На "Українській біржі" (Київ) акції "Укртелекому" в четвер зросли на 7,97%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас