Винограду не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винограду не буде

Аграрний ринок
1033
Сувора зима 2009 р. сильно ударила по українському виноробству. Експерти прогнозують падіння обсягів урожаю і, як наслідок, - наплив імпортного виноматеріалу. Проте в досить вигідному положенні виявляться виробники, що мають власні плантації: добре доглянута лоза значно краще перенесла холоди, а значить, майбутній ажіотажний попит на імпортні виноматеріали не сильно нашкодить вертикально інтегрованим компаніям. В той же час споживачам доведеться бути уважнішими: дефіцит породить наплив неякісного продукту в країну.
Українська корпорація з виноградарства і виноробства промисловості "Укрвинпром" прогнозує зниження урожаю винограду до 234-282 тис. т в 2010 р., тобто до 50% в порівнянні з минулим роком. Як відзначають в корпорації "Укрвинпром", унаслідок складних метеорологічних умов минулої зими, зокрема, зниження температури до -27 градусів, рослини винограду були значно пошкоджені.
"За попередніми прогнозами фахівців, урожай винограду в поточному році очікується в межах 50-60% від минулого року", - відзначають аналітики корпорації. За їхніми спостереженнями, станом на 15 березня поточного року на виноградниках Одеської, Миколаївської, Херсонської областей і степового Криму загибель центральних бруньок винограду коливається в європейських технічних сортів від 39% до 100%, замінників - 36-80%, в столових сортів - від 60% до 100%.
Як відзначають аналітики "Укрвинпрому", посадки постраждали різною мірою - залежно від особливості розміщення виноградників і міри морозостійкості сортів. "Краще перенесли зниження температур сорти Ркацителі, Аліготе, Совіньйон, Сапераві, сорти групи Піно (технічні), сильно постраждали сорти Мерло, Шардоне, Трамінер рожевий (технічні) і Кардинал, Карабуну, Королева виноградників, Мускат гамбургський", - говорять експерти.
Як відзначають у Міністерстві аграрної політики Криму, пошкоджені багатолітні культури на площі понад 10 тис. га, зокрема плодові - на 4 тис. га, винограду - понад 6 тис. га. За оцінками Мінагрополітики, збиток, заподіяний морозом, складає близько 44 млн. грн.
Як стверджують у корпорації "Миколаївсадвинпром", останнього такого удару було завдано виноградникам Миколаївської області взимку 1995-1996 рр. В результаті морозів урожай 1996 р. склав всього 19,5 тис. т. Постраждала лоза залишилася працездатною, але її врожайність у поточному році буде значно нижчою. Зараз всі сили виноградарських господарств Миколаївської області кинуті на боротьбу з наслідками заморозків. Шляхом спеціального обрізання ліз виробники намагаються збільшити майбутній урожай.
Як стверджує директор ТМ OREANDA Юлія Комарова, скорочення збору винограду безумовно вплине на ціноутворення і якість українських вин цього року. "Відсутність належного обсягу винограду призведе до зростання імпорту виноматеріалів, часто не найкращої якості", - відзначає вона.
На думку ж першого заступника генерального директора ТОВ "ПТК ШАБО" Юрія Шелехова, міра заподіяного виноградникам регіону збитку доволі істотна, і, проте, в українських винарів є всі передумови для того, щоб не падати духом. "Багато господарств повідомили про те, що в результаті морозів було пошкоджено 60-80% бруньок виноградних ліз. З неофіційних джерел відомо, що аналогічна ситуація склалася і в Молдові", - відзначає він.
Однак неприємності меншою мірою торкнуться виробників, що володіють повним технологічним циклом виробництва. "При правильному догляді виноградники гарантують якісний виноматеріал і, отже, якість вина. В закупівлі імпортних матеріалів матимуть потребу лише ті компанії, в яких немає власної сировинної бази", - стверджує Юлія Комарова.
"Те, що виноградники "ПТК ШАБО" досить добре перенесли сильні морози - не диво, а результат планомірної роботи", - сказав генеральний директор компанії Важа Іукурідзе. За його словами, якщо виноградники не переобтяжувати, використовувати нормальну агротехніку і доглядати їх, то вимерзання просто не може бути.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас