"Ъ": "Нафтогаз" принюхується до вуглецю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" принюхується до вуглецю

Енергетика
609
Як стало відомо вчора, Кабмін планує направити частину коштів, отриманих від продажу 30 млн т вуглецевих викидів, на реалізацію проектів енергозбереження НАК "Нафтогаз України". НАК розраховує отримати з держбюджету мінімум 65 млн євро на закупівлю нового устаткування в японської компанії TMEIC, аби зменшити викиди парникових газів. На думку експертів, це означає, що цільові інвестиції держави отримають лише крупні промислові компанії.
Вчора під час II бізнес-саміту "Зміна клімату: глобальні виклики і нові стратегії для українського бізнесу", організованого за сприяння ІД "Коммерсантъ-Украина", НАК "Нафтогаз України" оголосила про намір замінити компресорні агрегати на своїх об'єктах за рахунок цільових "зелених інвестицій". Зокрема, компанія планує купити нові газотурбінні компресорні приводи в японської компанії Toshiba Mitsubishi Electronic Industrial Systems Corporation (TMEIC), повідомив координатор проектів спільного здійснення НАК Сергій Горбатовський. За його словами, нове устаткування купуватиметься на кошти, отримані державою від продажу Японії 30 млн одиниць встановленої кількості (ЕУК; відповідає 1 т СО2). В результаті цієї операції в 2009 році на рахунки Держказначейства надійшло 3 млрд грн., заявляла раніше екс-прем'єр Юлія Тимошенко.
"Зараз готується до реалізації проект із заміни старих компресорних агрегатів на об'єкті в Бердичеві вартістю 65 млн євро і терміном окупності близько 3,5 років. В результаті ми плануємо щороку зменшувати викиди парникових газів на 2,75 млн т", - уточнив Горбатовський. За цією схемою НАК розраховує реалізувати 18 проектів, сумарно зменшивши викиди СО2 на 17 млн т. "Основний об'єм викидів припадає на 209 об'єктів газотранспортної системи. Спочатку ми планували співпрацювати з японськими компаніями в проектах спільного здійснення. Але в таких проектів довший термін окупності і складна процедура реєстрації", - пояснив Сергій Горбатовський. Нацагентство екологічних інвестицій сформувало розширений список компаній, що претендують на держкошти. "Пізніше в Нацагентстві був створений скорочений список п'яти пріоритетних заявок, до якого увійшов 'Нафтогаз', - зазначив він.- Ми зможемо отримати кошти на реалізацію проекту, коли буде затверджений бюджет на цей рік. Ми маємо намір претендувати на отримання цільових інвестицій і надалі".
Як зазначають експерти, при таких діях НАК розраховувати на кошти від продажу ЕУК можуть лише найбільші компанії. "В Нацагентства екологічних інвестицій немає затверджених критеріїв, за якими формуються списки проектів до реалізації. Незрозуміло, як був створений цей список, адже конкурсу не було. Це означає, що цільові гроші не зможуть отримати комунальні і невеликі підприємства. Брати участь в схемі 'зелених інвестицій' будуть лише найбільші компанії", - зазначає директор фонду "Carbon-Investments Україна" Віталій Федорченко.
Проблеми, на думку експертів, виникнуть з врахуванням квоти, яка з'явиться в НАК після реалізації проекту. "Всі дозволені в Україні викиди парникових газів вносяться до спеціального реєстру, який формується після формування національного кадастру. Але в Україні немає системи обліку викидів, отриманих в результаті реалізації проектів за схемою 'зелених інвестицій'. Це означає, що держава не зможе реєструвати отримані 2,8 млн т скорочень як одиниці встановленої кількості (держави). Також не зможе цією квотою розпорядитися і 'Нафтогаз', оскільки одиниці вільних викидів (компаній) реєструються після проведення проектів спільного здійснення", - пояснив незалежний експерт Тарас Бебешко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас