Український ринок акцій в середу трохи скоректувався після 5-денного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в середу трохи скоректувався після 5-денного зростання

Фондовий ринок
155
Український ринок акцій в середу після п'ятиденного розігрівання продемонстрував незначну корекцію на негативному зовнішньому фоні, сформованому новинами про пониження рейтингу Португалії і на чеканні можливого дефолту Греції. За підсумками дня індекс "Української біржі" впав на 0,34% - до 2368,41 пункту, тоді як більш інертний індекс ПФТС підвищився на 1,62% - до 927,52 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керуючий директор з міжнародних продажів і нових ринків інвестгрупи "Сократ" Костянтин Лісничий, незважаючи на негативний зовнішній фон, українські індекси "просіли" мало.
За його словами, одними з драйверів стали акції гірничодобувних компаній на новинах про підвищення світових цін на руду.
На думку Лісничого, в четвер вірогідне продовження висхідного тренду. При цьому в лідери зростання можуть вийти акції енергогенеруючих компаній, про наміри приватизувати які заявив Фонд держмайна в середу.
Як повідомив керівник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко, в першій половині торгівельної сесії спостерігалися перші ознаки корекції ринку. Вартість "блакитних фішок" в середньому впала на 2-3%. Найбільше падіння в першій половині дня демонстрували банківський і металургійний сектори, а також акції енергогенеруючих компаній.
Разом з тим, за словами трейдера, ближче до закінчення торгівельної сесії індекси відновилися завдяки зростанню попиту на акції енергогенеруючих компаній, які до закриття зросли від 5% до 15%.
Як відзначив глава департаменту торгівлі інвесткомпанії "БГ Капітал" Вадим Самар, найбільше зростання спостерігалося в котируваннях "Дніпроенерго", папери якого на момент закриття зросли на 15,23%. За його словами, каталізатором збільшення вартості акцій компанії стали призначені на 25 березня збори акціонерів підприємства, на яких може бути затверджено рішення про проведення додаткової емісії. Крім того, зростання акцій посилилося на тлі новини про призначення главою Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України генерального директора "Дніпроенерго" Дмитра Тевелева.
В середу на фондових майданчиках спостерігалася висока активність торговців і клієнтів - як приватних, так і інституційних.
За словами Грищенка, попит поки переважає, але вперше за останні тижні на ринках спостерігалося бажання зафіксувати прибуток. Зокрема, ризики корекції істотно зросли на фоні досить знервованої ситуації на світових майданчиках, додав трейдер.
Грищенко відзначив, що чималі пакети скупили з ринку іноземні інвестори, які продовжують вкладати в українські папери. Як повідомив трейдер, в лідери зростання також вийшли залізорудні й гірничодобувні компанії на тлі інформації про позитивну звітність Ferrexpo.
Крім того, за словами В.Грищенка, ринок позитивно сприйняв прибуття до країни делегації Міжнародного валютного фонду.
Щодо призначення нового глави ДКЦПФР трейдер відзначив, що реакція ринку поки нейтральна і залежатиме від позиції нового глави з розвитку фондового ринку.
На "Українській біржі" позитивну динаміку продемонстрували папери "Західенерго" (+1,61%), "Донбасенерго" (+3,43%) і "Центренерго" (+5,16%).
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, на тлі 10-денного ралі на світовому ринку залізняку і виходу річного звіту компанії Ferrexpo зросли акції Північного ГЗК (на 18,75%) і Полтавського ГЗК (на 6,44%).
В лідери зростання також вийшли акції Маріупольського заводу важкого машинобудування (+15,07%). На думку В.Іванишина, інвестори звернули увагу на менш привабливий актив у зв'язку із загальною перекупленістю інших вагонобудівних заводів.
Старший аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук додав, що значне зростання в паперах Маріупольського заводу важкого машинобудування спостерігалося після вчорашньої новини про отримання підприємством замовлень від "Першої вантажної компанії в Україні", тоді як папери Стахановського вагонзаводу, який не отримав це замовлення, впали на 5,07%.
Негативну динаміку продемонстрували акції банків, меткомпаній, коксохімів і машинобудівників. Найбільше падіння зафіксоване по акціях ДМК ім. Дзержинського (-13,56%), Стахановського вагонзаводу (-5,07%) і Новомосковського трубного заводу (-4,63%).
На ринку котирувань "Української біржі" укладено 93 угоди на суму 4,6 млн грн.
В лідери за обсягом торгів вийшли акції "Львівобленерго" (+19,57%) і "Харківобленерго" (-6,63%).
Всього на "Українській біржі" в середу укладені угоди з акціями на 105 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних ринках українські папери демонстрували змішану динаміку. Акції "Астарти" втратили в ціні 5,2%, тоді як "Кернел" трохи додав (1,3%) при низьких обсягах торгів.
За його словами, акції Миронівського хлібопродукту скоректувалися після ралі вівторка на 2,7% через масштабні продажі по цьому паперу. Подешевшали акції "Укрпродукту" - на 7,7%.
Папери Ferrexpo продовжили зростати (+5,2%), відіграючи позитивну фінансову звітність за підсумками 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас