СНД спіткає енергетична криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СНД спіткає енергетична криза

Енергетика
963
До 2030 р. країни Східної Європи і Центральної Азії можуть відчути гострий брак енергії, якщо вони не інвестують в енергетичну галузь понад $3 трлн.
Згідно з доповіддю Світового банку "Без світла? Майбутнє енергетики країн Східної Європи і колишнього Радянського Союзу", до 2030 р. обсяг власного споживання енергоресурсів Східною Європою зросте на 50% в порівнянні з рівнем 2005 р., тоді як споживання електроенергії зросте на 90%.
"Заходи, спрямовані на запобігання небажаним наслідкам, необхідно вживати як з боку споживачів, так і з боку постачальників енергоресурсів. І якщо ставлення країн регіону до експлуатації енергоресурсів не зміниться, регіон в цілому може зіштовхнутися з гострим браком енергії і до 2030 р. перетвориться з експортера на імпортера енергії", - попереджає директор департаменту Світового банку з стійкого розвитку в регіоні Європи і Центральної Азії Пітер Томсон.
Негативні наслідки браку енергоресурсів у державах Східної Європи і Центральної Азії відчують не лише самі ці країни. Європа переживає, що енергетична криза в Росії і Центральній Азії перерве постачання енергоносіїв. Крім того, Євросоюз та інші країни Заходу можуть втратити ринки збуту для передових технологій і позбутися перспектив розвитку співпраці зі східними сусідами. А східні постачальники енергоносіїв можуть втратити споживачів цієї сировини, які не зможуть купувати необхідну їм кількість вуглеводнів. Брак 10% енергії для покриття потреби призводить до зниження темпів економічного зростання на 1%, а значніший енергетичний дефіцит може мати й серйозніші наслідки.
Запобігти енергетичній кризі, що насувається, можливо, проте країни СНД повинні будуть заплатити за це високу ціну. Експерти СБ відзначають, що "ресурсна база має достатні запаси, щоб забезпечити якусь частину приросту (споживання енергоресурсів),- за умови, що вдасться знайти кошти і направити їх в галузі, які споживають ці ресурси". "На будівництво об'єктів енергетики потрібно немало часу, а це означає, що діяти потрібно вже зараз. Загальний обсяг необхідних інвестицій неможливо здійснити лише за рахунок державних коштів. А для залучення приватних інвесторів потрібно удосконалювати інвестиційний клімат", - говорить Томсон.
Задоволення зростаючих потреб в енергоресурсах вимагатиме $3,3 трлн. інвестицій в енергетичний сектор регіону до 2030 р. Для забезпечення постачань нафти, газу і вугілля, а значить, для розробки первинних енергоресурсів з 2010-го до 2030 р. регіону буде потрібно інвестиції в обсязі $1,3 трлн. ($900 млрд. - в нафтовидобування, $230 млрд. - у видобуток газу, $150 млрд. - вугілля). Крім того, енергетична інфраструктура регіону гостро потребує модернізації. З початку 1990-х рр. генеруючі потужності майже не нарощувалися, і терміни експлуатації електростанцій закінчуються. У наступні 20-25 років для підтримки і розвитку інфраструктури енергетичної галузі необхідні інвестиції в обсязі $1,5 трлн. - в електроенергетику, а надалі буде потрібно ще $500 млрд. на розвиток централізованого опалення.
Також автори звіту рекомендують підвищувати енергетичну ефективність економіки. "Інвестувавши $1 в підвищення енергоефективності, можна уникнути потреби інвестувати понад $2 у виробництво", - стверджує Пітер Томсон. Окрім чисто фінансових труднощів, впровадженню таких заходів, на думку експерта, перешкоджає брак інформації про наявність сучасних технологій, низька платіжна дисципліна і неадекватні ціни на енергоносії.
Банк попереджає, що Україна, для того, щоб уникнути кризи, повинна щороку інвестувати в розвиток енергетики 3% свого ВВП. Координатор програм економічної політики Світового банку Пабло Сааведра настійно рекомендує уряду значно підвищити тарифи на газ для населення. "З 2006 р. ціни не зростали. Тому зараз поступове збільшення вартості газу не допоможе. На наш погляд, потрібне початкове значне зростання тарифів", - сказав він. За словами Сааведри, експерти банку рекомендують створити центральний орган, щоб розробка цих тарифів більше не залежала від місцевої влади, яка часто не враховує потреби виробників тепла. Він нагадав, що зобов'язаннями уряду у вжитті цих заходів залишається адресна бюджетна допомога малозабезпеченим, щоб компенсувати їм зростання цін. Світовий банк рекомендує уряду України підвищити тарифи на 100%.
Представник Міжнародної фінансової корпорації (МФК) в Україні Олена Волошина заявила, що кількість енергії на одиницю ВВП в Україні в півтора рази вища, ніж в Росії, в шість разів більша, ніж в сусідній Польщі, і в 16 разів вища, ніж в США. Для вирішення завдання фінансування проектів з підвищення енергоефективності МФК виділяє власні кошти для фінансування програм енергозбереження безпосередньо. Надалі, за словами Волошиної, МФК має намір застосувати в Україні досвід фінансування подібних програм через банки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас