Черновецького позбавлять влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецького позбавлять влади

Казна та Політика
5570
Новий Кабмін рішуче взявся за Київ. У суботу до будівлі уряду приїхала велика делегація: мер на своєму "Роллс-Ройсі" разом із секретарем Київради Олесем Довгим, заступник мера Ірена Кільчицька у великих темних окулярах, перший заступник Анатолій Голубченко ....
Нарада тривала 2,5 години за закритими дверима. "Або покращуйте свою роботу, або добровільно пишіть заяви, відповідальність за стан міста повинні нести ви", - сказав меру і його команді прем'єр-міністр Микола Азаров. "Ми відводимо небагато часу - три місяці максимум. Ці три місяці не означають, що ми вас відпускаємо у вільне плавання. Якщо ситуація не покращиться, то доведеться приймати більш жорсткі заходи.
Треба, щоб Київ перетворився на справжню столицю, а не виглядав, як глухий закуток ", - був різким прем'єр. В результаті в найближчі три місяці КМДА повинна показати конкретні результати або в крайньому випадку завзяття у вирішенні низки проблем. Наприклад, ремонту доріг , освітлення вулиць, реконструкції швидкісного трамваю.
Вийшов мер із будівлі Кабміну з опущеною головою. "Без коментарів", - сказав він журналістам. "Все пройшло, як війна за розкладом", - сказав нам потім перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. За його словами, стимул був потрібен в будь-якому випадку. "Чи впораємось із завданнями за три місяці? Не знаю. Я їх ще не бачив у письмовому вигляді", - сказав він нам.
Один із учасників наради розповів нам, що представників Черновецького взагалі навіть не хотіли слухати. "У мене склалося враження, що владі було важливо висловитися самій", - говорить джерело.
Зміни
Що буде, якщо Черновецький і Ко не виконають протягом трьох місяців поставлені завдання - ніхто чітко поки що не говорить. Але нардеп-регіонал Василь Горбаль сказав, що продовженням зустрічі стануть значні зміни в київській владі. І не через три місяці, а набагато швидше. Наступного тижня, за його словами, президент внесе до Ради проект нового закону "Про столицю".
Про його зміст Горбаль не говорить, але раніше регіонали зазначали, що цим законом будуть розділені посади голови Київміськадміністрації (на неї людину призначає президент) і міського голови Києва (його обирає народ). До президентського призначенця може піти дуже великий шматок повноважень. Не виключено, що прочуханка, влаштована в суботу Черновецькому, як раз і має на меті схилити мера погодитися із переділом своєї влади.
Заступники
А політолог Володимир Фесенко вважає, що таким чином мера просто схиляють до того, щоб він ввів в керівництво міста (як своїх заступників) близьких до регіоналів людей.
"Нинішня нарада - лише перший крок до призначення ставлеників команди Януковича на ключові посади в КМДА, - каже політолог. - І Черновецький змушений цьому підкоритися, оскільки він розуміє, що його доля зараз повністю залежить від Януковича". Щоправда, Фесенко припускає, що якщо на Черновецького будуть сильно тиснути, він сам напише заяву про звільнення за станом здоров'я. Але навіть у цьому випадку навряд чи будуть дочасні вибори київської влади: адже "у Партії Регіонів немає своєї сильної кандидатури".
Втім, один із відомих депутатів-регіоналів сказав "Сегодня", що якщо мер тим або іншим чином залишить свою посаду, вибори будуть призначені "десь на осінь".
Вісім завдань меру
1. Полагодити дороги. Це проблема, за ідеєю, частково вирішується. У "Київавтодорі" обіцяють залити дірки на основних магістралях до 20 квітня, а через місяць, до 20 травня, хочуть закінчити всі інші вулиці. Мерія вже виділила на ремонт 101 млн гривень, але на капітальний ремонт доріг потрібно ще 70.
2. Привести в порядок ліфтове господарство. Виконано не буде. За оцінками фахівців, у Києві підлягають заміні або модернізації до 9 тисяч ліфтів, і на це потрібно майже 1,5 млрд гривень. У 2009 виділили лише 40 мільйонів гривень, яких вистачило на заміну близько 200 підйомників. У 2010 році таку суму міський бюджет навряд чи потягне. На сьогодні головне фінансове управління КМДА не підписало жоден документ на виділення коштів на ліфти.
3. Привести в порядок тротуари. Черновецькому таке завдання не зовсім по зубах. Різні ділянки тротуарів відносяться до різних структур: жеків і відомств, поблизу будинків на яких вони розташовані. Главк із благоустрою повинен дати розпорядження цим організаціям, щоб ті полагодили покриття на тротуарах. Також це турбота голів районів. Виконання залежить від того, наскільки Черновецькому вдасться натиснути на керівництво РДА. А вплив на багатьох із них у мера обмежений.
4. Реконструкція Московської площі. Нереально навіть за рік. Для завершення робіт, за даними "Київавтодору", потрібно близько 250 млн грн. Якщо їх виділять і фінансування почнеться з квітня цього року, то площу можуть здати наприкінці цього року. Але, враховуючи, що бюджет досі не прийнятий, найімовірніше, ввести в експлуатацію її зможуть у першому кварталі 2011 року.
5. Станції метро "Деміївська", "Голосіївська", "Васильківська". Раніше ніж у 2011-у їх відкриття не відбудеться. Найбільш реально запустити їх у першому кварталі наступного року, якщо держава почне вчасно виділяти гроші. У грудні 2009 року Кабмін перерозподілив 10 з 200 млн грн. призначених на будівництво трьох станцій метро, з коштів Стабілізаційного фонду, на завершення Меморіалу жертвам Голодомору, що пригальмувало будівництво.
6. Завершення будівництва Подільсько-Воскресенського мосту через Дніпро. Закінчити швидко нереально. Для цього необхідно 3 млрд грн. Побудувати можна за 3-4 роки, навіть якщо будуть виділені відразу всі гроші, необхідно їх правильно розподілити. Інакше існує небезпека, що їх спрямують на інші цілі, як це було з пам'ятником Голодомору.
7. Реконструкція Ленінградської, Львівської, Харківської, Вокзальної площі. Виконати до Євро-2012 майже нереально. Оскільки в цьому випадку є лише попередньо затверджені проекти, але конкретних робіт ніхто не починав.
8. Завершення будівництва швидкісного трамваю. Реально виконати до кінця року. Першу чергу швидкісного трамваю обіцяють завершити до Дня Києва. Будівельники кажуть, що ділянка від Кільцевої дороги до бульвару Лепсе майже готова. До кінця 2010 року будівельники обіцяють здати всю ділянку, що цілком реально, адже нещодавно Кабмін виділив гроші із Стабфонду на реконструкцію трамваю.
Антон Задорожний, Ірина Касьянова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас