Віктор Пинзеник: Дефіцит бюджету досягне 150 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Пинзеник: Дефіцит бюджету досягне 150 млрд грн

Казна та Політика
3427
Про перспективи залучення іноземного капіталу в Україну і співпрацю нового уряду з міжнародними фінансовими організаціями розповів екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.
Продуктивна співпраця з МВФ - одна із безперечних заслуг команди Тимошенко. Чи буде фонд настільки ж прихильний до уряду Азарова?
Не думаю. У минулому році були специфічні особливості не українського характеру. Це була прив'язка не до особистості, а до світових обставин. Ситуація в світі була дуже хиткою, і те, що відбувається в Україні, могло стати серйозним подразником для нової хвилі банківської кризи в Центральній Європі. У цій ситуації дешевше дати Україні гроші, ніж на порядок більше коштів згодом витратити на порятунок банків.
Крім того, Європа боялася повторення історії з газовим протистоянням. Тому була зацікавлена в платоспроможності України. Зараз банківський сектор у світі в кращому стані, зима закінчується. Так що тепер гроші будуть надаватися тільки після того, як кредитори переконаються, що позичальник здатний повернути залучені кошти.
А що стосується продуктивності співпраці минулого року, то у мене інша оцінка. Закидування грошей в бюджетну дірку, яка постійно зростає, не лікує проблеми, а ускладнює їх.
МВФ буде наполягати на виконанні всіх раніше висунутих умов?
Форма не має значення. Чи буде нова версія документу або залишиться стара. Якщо говорити про суть програми співробітництва з українським урядом, думаю, вона буде відкоректована. Вимоги до нашої країни посилять з урахуванням нових економічних реалій: зростаючого зовнішнього боргу, величезного бюджетного дефіциту. Не відреагувати на це міжнародні фінансові інститути не можуть.
Швидше за все посилять деякі вимоги щодо дефіциту всіх публічних коштів, включаючи касові розриви "Нафтогазу" і Пенсійного фонду. Країні потрібні рішення щодо скорочення критично зростаючого дефіциту бюджетних грошей.
Отже, уряду доведеться зменшити бюджетний дефіцит?
2009 рік ми закінчили зі 100-мільярдним дефіцитом. За моїми оцінками, виходячи з підготовленого попереднім урядом проекту, в нинішньому році він досягне 150 млрд. грн., Не враховуючи того, як буде застосовуватися закон про підвищення соціальних стандартів. Цього року істотно збільшується обсяг платежів з обслуговування держборгу.
Якщо в 2008 році відсотків було 3,8 млрд. грн., за підсумками минулого року - вже 9 млрд. грн., то цього року буде 22 млрд. грн. Думаю, що кожна десята гривня доходів бюджету в 2010 році буде йти на оплату одних тільки відсотків за боргами. Крім того, залишається проблема банківського сектора. За допомогою коштів уряду не відновлений жоден банк. Гроші витрачені, але банки не відновлені.
Новий уряд розраховує, що стабілізація політичної ситуації відновить інтерес інвесторів до України. Чи будуть приватні інвестори заводити кошти під команду Азарова?
Це не пов'язано з прізвищами. Дійсно, у практиці є такі випадки, коли гроші заводилися під ім'я конкретної людини у владі. Але це відбувалося тоді, коли інвестори знали, як буде діяти влада, наприклад, впевнені, що комунізм вона будувати не буде. У будь-якому разі орієнтувалися на очікувані дії, а не на прізвище.
Проте зараз для інвесторів виникає головний ризик - неможливість порахувати доходи і витрати, тобто прибуток. Величезний дефіцит бюджету і можливість підключення до його покриття друкарського верстата не дозволяють робити такі оцінки. Згадайте, що курс долара (для імпортера це витрати) виріс на 60%, а ціни (доходи) зросли за минулий рік на 12%. Відновлення бюджетного балансу - ключова, фундаментальна проблема для відновлення інвестицій. Орієнтуватися будуть уже на конкретні дії, а не на декларації.
Розмовляв Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас