Більшість європейських індексів падають в понеділок, дешевшають акції банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість європейських індексів падають в понеділок, дешевшають акції банків

Фондовий ринок
154
Європейські фондові індекси падають в понеділок на заяві представника Міжнародного валютного фонду (МВФ) про потенційну загрозу величезних боргів розвинених країн відновленню економіки, повідомило агентство Bloomberg.
За словами першого заступника директора-розпорядника МВФ Джона Ліпськи, скорочення розмірів держборгу є пріоритетним завданням низки розвинених країн в короткостроковій перспективі, оскільки обсяги їх боргових зобов'язань загрожують підірвати довіру інвесторів і зашкодити підйому світової економіки.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Dow Jones Stoxx 600 опустився під час торгів на 0,1%.
"Борги держав продовжують впливати на фондовий ринок, - зазначає фондовий стратег Fortis Private Banking в Люксембурзі Гілльом Душен. - Навіть в тому випадку, якщо проблеми Греції будуть вирішені, борги країн є довгостроковим структурним питанням. Це викликає у нас занепокоєння і позначається на настрої ринку".
Канцлер Німеччині Ангела Меркель заявила в неділю, що не вважає за необхідне робити "грецьку проблему" головною темою майбутнього саміту Євросоюзу в Брюсселі. Тим часом, прем'єр-міністр Люксембургу і глава групи міністрів фінансів ЄС Жан-Клод Юнкер в понеділок запевнив інвесторів, що Євросоюз не залишить Грецію наодинці з її проблемами.
Грецький фондовий індекс ASE впав в ході торгів на 1,9%. Папери National Bank of Greece подешевшали на 2,1%, Piraeus Bank - на 2,5%.
Вартість акцій Titan Cement, найбільшого в Греції виробника будівельних матеріалів, опустилася на 5,3%.
Підіндекс Stoxx 600, в розрахунок якого входять папери банків, зменшився на 0,8%, що стало максимальним зниженням серед 19 галузевих груп цього індикатора.
Акції британською ICAP, найбільшого в світі брокера транзакцій між банками, подешевшали на 2,9% на інформації компанії про те, що вона зазнає витрати у розмірі 51 млн фунтів стерлінгів ($76 млн) у зв'язку із закриттям неприбуткового підрозділу з продажу акцій.
Певну підтримку європейському фондовому ринку в понеділок надає підйом котирувань акцій фармацевтичних компаній, обумовлений схваленням Конгресом США плану реформи охорони здоров'я, покликаної розповсюдити медичне страхування практично на всіх американців.
За даними Бюджетного відділу конгресу, вартість проекту складе $940 млрд впродовж подальших 10 років. Ухвалення цього законопроекту забезпечить виробникам ліків і компаніям сфери медичного страхування доступ до значнішої кількості клієнтів в США.
Папери британської фармкомпанії AstraZeneca подорожчали на 0,9%, ірландської Elan, 65% виручки якої доводиться на операції в США, подорожчали на 2,3%.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 в понеділок знизився на 7,2 пункти (0,25%) - до 2890,75 пунктів.
Британський FTSE 100 опустився на 5,58 пункти (0,1%) - до 5644,54 пунктів.
Французький індекс CAC 40 виріс на 2,56 пункту (0,07%), склавши 3928 пунктів.
Німецький DAX додав 5,07 пункту (0,08%), склавши 5987,5 пункти.
14 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи падають в понеділок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас