Церковно-газовий скандал в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Церковно-газовий скандал в Україні

Казна та Політика
3517
У Києві говорять про передачу Києво-Печерської лаври Московському патріархату, пише Тетяна Івженко в сьогоднішньому номері російської "Независимой газеты".
У минулу суботу українське агентство proUA повідомило про звільнення генерального директора національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергія Кролевця. Майже одночасно стало відомо про те, що Українська православна церква Московського патріархату звернулася до влади з проханням передати в її користування кілька будівель на території заповідника. Експерти впевнені, що ці події - початок передачі Церкви всій території лаври, яка досі була розділена на дві частини: в Нижніх печерах знаходиться чоловічий монастир, а Верхні печери відведені під заповідник.
Церковні та світські влади співіснують в атмосфері конфлікту, регулярно звинувачуючи один одного в руйнуванні історичної пам'ятки, занесеної до Переліку культурної спадщини ЮНЕСКО.
Сам Кролевець нещодавно заявив, що проблеми криються не у відносинах між заповідником і Церквою, а у ставленні держави до заповідника. Він повідомив, що за часів СРСР на утримання будинків і будов лаври щорічно виділялося 3 мільйони доларів, а за останні три роки з українського держбюджету на утримання півтори сотні об'єктів лаври було виділено менше 125 тисяч доларів.
Окремою проблемою стало розміщення на території десятків сторонніх структур і організацій. Хоча будівлі, як і раніше знаходяться на балансі заповідника, проте дирекція не уповноважена вести нагляд за суб'єктами господарювання на підвідомчій території, поскаржився Кролевець.
Раніше голова Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Володимир Яворівський підтвердив, що Києво-Печерська лавра залишається фактично безгоспною: формально весь майновий комплекс підпорядкований міській владі Києва, проте контрольними функціями та різноманітними майновими правами володіють багато міністерств і відомства.
"Хто, кому, на яких підставах здавав будівлі в оренду, які структури і з чийого дозволу проводять будівельні роботи в лаврі - з'ясувати практично неможливо, так все заплуталося, - розповів депутат. - неузгоджені дії київської міської державної адміністрації, центральних органів виконавчої влади та численних орендарів створюють реальну загрозу не тільки виключення лаври зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а й її фактичного знищення ".
У грудні фракція Блоку Юлії Тимошенко в українському парламенті зробила спробу надати всьому комплексу лаври національний статус, що передбачало виведення його зі сфери компетенції столичної влади та перепідпорядкування Міністерству культури і туризму.
Проте Верховна рада провалила голосування з цього питання: Партія регіонів запідозрила, що метою авторів законопроекту було не наведення ладу у лаврі, а видворення з її території Православної церкви Московського патріархату. "За красивими словами проекту постанови проглядається очевидне бажання авторів будь-якими способами видавити з Києво-Печерської лаври Українську православну церкву і" очистити "місце для більш близьких їм церков і сект", - заявив в той час депутат, а нині віце-прем'єр нового уряду Вадим Колесніченко.
Тепер супротивники Московського патріархату, навпаки, звинувачують нову владу у спробі передати і заповідник у відання Церкви. Тим більше що в день, коли директор заповідника Кролевець повідомив ЗМІ про його звільнення у зв'язку із завершенням терміну дії контракту, стало відомо про звернення церковної влади до секретаря Київради Олеся Довгого з проханням передати монастирю три будівлі на території заповідника загальною площею близько 2 тисячі квадратних метрів. Київські депутати сказали НГ, що це питання вже розглядалося приблизно на початку лютого, проте прохання Церкви не було задоволено.
У вихідні ні Церква, ні представники влади не коментували це питання. Співробітники заповідника повідомили газеті, що з п'ятниці Кролевець знаходиться на лікарняному, а без нього ніхто не може спрогнозувати розвиток подій. "Чекати можна чого завгодно", - сказала одна зі співробітниць.
Експерти згодні, що зараз ситуація стрімко змінюється. Напередодні вихідних уряд Миколи Азарова влаштував публічну прочуханку керівникам Києва, які, за словами прем'єра, "довели місто до блокадного виду і стану". Домоклів меж, який завис над столичною владою, можливо, пом'якшить позиції з низки питань, в тому числі, що стосуються Києво-Печерської лаври.
Тим більше що водночас агентство УНІАН оприлюднило інформацію про звернення російської Православної церкви до Газпрому з проханням знизити ціни на газ і організувати його прямі поставки для хімічних підприємств України. У Московській патріархії українському агентству пояснили, що йшлось про пересічне клопотання: Церква передала уряду лист-прохання від імені Союзу хіміків України, який, у свою чергу, надає істотну допомогу Українській православній церкві Московського патріархату.
Примітно, що наведені агентством копії документів датовані 26 лютого, тобто звернення було підписано на наступний день після того, як Патріарх Кирило в Києво-Печерській лаврі благословив Віктора Януковича перед інавгурацією на посаду президента. Але в пресу потрапило клопотання рівно напередодні першого візиту нових керівників енергетичного сектору українського уряду до Москви.
Директор українського Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що політичні ігри навколо Києво-Печерської лаври почалися з приходом до влади Януковича. "Не виключаю, що день інавгурації став відправною точкою до передачі лаври Московському патріархату", - сказав він, додавши, що це рішення неминуче призведе до нового витка напруженості міжконфесійної та поглиблення розколу в суспільстві.
Керівник дослідницького центру "Український барометр" Віктор Небоженко дотримується протилежної думки: "Держава не здатна ефективно управляти таким цінним майном, як Києво-Печерська лавра. Очевидний і логічний висновок - треба передати цю цінність Церкві, яка готова фінансувати всі необхідні ремонтні роботи і утримання лаври. Звичайно, держоргани повинні залишити за собою функції контролю, як в будь-якій цивілізованій країні світу, необхідно передбачити музейну, туристичну частину діяльності ".
Експерт вважає, що громадяни України погодилися б з таким рішенням в ім'я порятунку унікальної історичної пам'яті, яка в останні роки стрімко руйнується. "Важливо тільки нічого в цьому складному питанні не робити по-радянському: таємно звільнили-призначили, підкилимно відібрали-передали ... Потрібно прийняти прозорі та обґрунтовані рішення на рівні уряду. Тоді Києво-Печерська лавра стане не символом нового розколу, а об'єднуючим початком нової України ", - зазначив Небоженко.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас