Країні пророкують дешеву іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країні пророкують дешеву іпотеку

Кредит&Депозит
13978
Національний банк знайшов можливість відновити іпотечне кредитування в рамках нової житлової держпрограми. За словами голови НБУ Володимира Стельмаха, центробанк готовий брати участь у фінансуванні добудови будинків шляхом рефінансування комерційних банків. При цьому дві третини вкладених в об'єкти коштів все одно повинні будуть надійти від покупців квартир. Нову програму підйому будівельної галузі автори обіцяють презентувати через місяць.
Контури нової держпрограми із добудови житлових будинків починають потихеньку вимальовуватися. У минулу п'ятницю міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба разом із главою НБУ зібрали на нараду представників банків і забудовників. Обіцянки, які вони дали бізнесменам, дуже схожі на програму попередньої влади - добудова житла готовністю 70% і дешева іпотека.
Володимир Стельмах стверджує, що можливо отримати кінцеву ставку за кредитом банку-учасника в 15-16% річних при ставці рефінансування 12,25%. За його словами, будівельники також повинні розраховувати на кошти населення, які повинні скласти близько 70% загального обсягу фінансування із житлових програм. Оскільки, за даними НБУ, в населення на руках є 150 млрд. грн. і $48 млрд.
Одночасно глава НБУ звернув увагу забудовників на те, що ціни на житло, яке будується в країні, щонайменше в два рази завищені: "Від такої практики, - заявив Володимир Стельмах, - потрібно позбавлятися".
Як вже писали "ЭИ", за даними "Простобанк Консалтинг", іпотечні кредити зараз надають 12 банків. Реальні ставки з кредитів на покупку вторички складають від 20,19% до 34,04% річних. А на покупку первинного житла - від 19,3% до 29,71% річних. Аванси при цьому досягають 30-50% від суми кредиту (на покупку житла на первинному ринку аванси стартують від 25%).
Володимир Яцуба обіцяє, що міністерство готове частину коштів, які будуть передбачені в держбюджеті для будівництва житла, передати на компенсацію різниці процентних ставок між пільговими і комерційними кредитами; а також забезпечити банкам, які візьмуть участь в програмі добудови, нормативні терміни здачі об'єктів в експлуатацію.
За даними міністерства, на 1 січня 2010 р. в країні налічувалося 4356 об'єктів незавершеного будівництва, або 49 777 квартир зі ступенем готовності 50%. Для завершення їх зведення необхідно 7 млрд. 953 млн. грн. Крім того, для добудови 27 846 квартир зі ступенем готовності 70% необхідно 4 млрд. 140 млн. грн.
Проте скільки конкретно грошей збираються витратити на нову житлову програму і з яких резервів з'являться ці кошти поки не дуже зрозуміло. І якщо враховувати, що з 4,14 млрд. 70% мають бути кошти населення, то державі доведеться витратити близько 1,2 млрд. грн. Проте ні забудовники, ні банки доки коментувати нові ідеї з підйому будівельної галузі не квапляться. Гравці ринку хочуть спочатку побачити подробиці програми. А вони з'являться не раніше ніж через місяць - саме стільки часу дали для творчості новоствореній робочій групі.
"Чи захочуть комерційні банки працювати із запропонованою прибутковістю - питання до банків. Відповідь, вочевидь, буде також залежати і від того, яким чином розподілятимуться ризики в запропонованій системі фінансування державних житлових програм", - пояснив аналітик ІК BG Capital Олександр Романов. За його словами, припущення, що населення зможе профінансувати 70% будівельних програм, зараз здається маловірогідним. "На мій погляд, - не більше за третину. Згадуючи про кількість грошових коштів на руках в населення, слід також врахувати той факт, що розподіл заощаджень так само украй нерівномірний, як і розподіл доходів в Україні. Багаторазове падіння обсягів продажів житла з припиненням іпотечного кредитування свідчить швидше про те, що у людей, що бажають придбати житло, зараз недостатньо заощаджень на його покупку", - резюмує Романів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас