МВФ: Місія МВФ прибуде до України 24 березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Місія МВФ прибуде до України 24 березня

Казна та Політика
240
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде до Києва 24 березня на запрошення українського уряду для обговорення можливостей відновлення програми співпраці з Фондом за програмою stand by.
"На запрошення уряду України в період з 24 березня по 2 квітня Київ відвідає місія МВФ під керівництвом Таноса Арвантіса, для того, щоб відновити дискусію з органами влади з метою досягнення порозуміння з економічної програми, яка могла б бути підтримана Фондом", - говориться в повідомленні постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра в п'ятницю.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.
Надання четвертого траншу у $3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви . МВФ неодноразово публічно зазначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.
За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду наприкінці серпня-початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.
Глава Фонду Домінік Стросс-Кан 14 січня 2010 року виразив упевненість, що співпраця фонду з Україною в рамках програми stand-by поновиться після завершення президентських виборів.
На цьому тижні (15-19 березня) в Києві працювала технічна місія МВФ, яка вивчала стан державних фінансів.
Представники адміністрації президента й уряду України 17-18 березня повідомили, що чекають прибуття місії МВФ до Києва для проведення переговорів про відновлення співпраці через тиждень, проте МВФ аж до вечора четверга (18 березня) не підтверджував цю інформацію.
Арвантіс, радник Європейського департаменту МВФ і глава місії фонду в Хорватії, очолив місію Фонду в Україні в січні поточного року замість Джейли Пазарбазіолу. Для нього це буде перший візит до Києва в новій якості.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас