Дефіцит кави в світі буде зростати через стагнацію виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит кави в світі буде зростати через стагнацію виробництва

Аграрний ринок
311
Дефіцит кави на світових ринках збільшуватиметься у зв'язку з тим, що зростання виробництва відстає від динаміки вжитку, заявив виконавчий директор Міжнародної організації кави (International Coffee Organization, ICO) Нестор Осоріо, повідомляє агентство Bloomberg.
За прогнозами Н.Осоріо, вжиток кави, який щороку збільшується на 2-3%, через 5 років досягне близько 145 млн мішків (один мішок відповідає 60 кг). Водночас виробництво в останніх 10 років тримається на середньорічному рівні 125 млн мішків.
За підсумками року, що завершився 30 вересня 2009 року, світове виробництво кави склало 124-125 млн мішків, а попит - 130-132 млн мішків. Світові запаси кави - близько 25 млн мішків, повідомив Н.Осоріо.
Ф'ючерси на каву зросли за останній рік на 20% на побоюваннях, що виробництво не зможе йти в ногу із зростаючим попитом. "Світовому ринку кави загрожує скорочення, оскільки витрати на його виробництво в місцевих валютах зростають швидше, ніж ціна на продукцію в доларах", - заявив міністр сільського господарства Бразилії Рейнхольд Стефанес.
"Умови для виробництва не дуже сприятливі, - зазначив Осоріо. - Зростання вартості робочої сили, підвищення цін на добрива, слабкий долар і труднощі з кредитуванням ускладнюють відкриття нових плантацій або розширення тих, що існують".
Ф'ючерси на постачання кави арабіка з постачанням в травні зросли на 1,5%, до $1,3555 за фунт.
Якщо не виникне проблем з погодою в четвірці країн - найбільших виробниках кави - Бразилії, В'єтнамі, Індонезії і Колумбії - обсяг виробництва залишатиметься стабільним, вважає Осоріо.
Виробництво кави в Колумбії найближчі декілька років може зрости до 14-15 млн, очікує він. Два роки тому Колумбія виробила 12,5 млн мішків кави, але в минулому сезоні через посуху обсяг продукції впав до 8,7 млн мішків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас