Україна потребує якнайшвидшого прийняття нової редакції закону про боротьбу з відмиванням грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна потребує якнайшвидшого прийняття нової редакції закону про боротьбу з відмиванням грошей

Казна та Політика
794
Державний комітет фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг) України чекає швидкого прийняття Верховною Радою нової редакції закону про боротьбу із злочинними доходами, що дозволить країні повернутися до групи країн з повністю адекватною вимогам FATF системою протидії відмиванню "брудних" грошей.
"Сподіваємось, що законопроект на найближчих пленарних засіданнях Верховної Ради України буде ухвалений, чого чекає від України FATF і Спеціальний комітет експертів Ради Європи за взаємною оцінкою заходів протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму (MONEYVAL). В такому разі жодні санкції FATF Україні не загрожують", - вказується в прес-релізі Держфінмоніторингу в п'ятницю.
В ньому наголошується, що відповідний законопроект (№3062) вже підготовлений до другого читання.
"Цей законопроект повністю відповідає міжнародній практиці формування національної системи боротьби з відмиванням брудних коштів", - підкреслює прес-служба.
"Після прийняття закону і введення його в дію, потрібен буде відповідний час для його імплементації. Проте ми його пройдемо в максимально стислі терміни", - додає прес-служба Держфінмоніторингу.
В прес-релізі також уточнюється, що FATF розділяє всі світові національні системи протидії легалізації доходів і фінансуванню тероризму на чотири групи: країни, національні системи яких повністю відповідають вимогам FATF; країни, законодавство яких має недоліки; країн, які мають стратегічні недоліки в системі боротьби з "брудними" грошима, і країни, які знаходяться під особливим режимом санкцій.
Україна знаходиться в другій групі (має законодавчі недоліки) вже більше двох років (з 2007 року). У цій групі, зокрема, також знаходяться Азербайджан, Греція, Індонезія і Сирія.
В групі країн, що знаходяться під особливим режимом санкцій, поки лише Іран. Відносно нього FATF закликає застосовувати контрзаходи для захисту міжнародної фінансової системи від значних ризиків відмивання грошей і фінансування тероризму.
Як повідомила прес-служба Асоціації українських банків (АУБ) в п'ятницю, поширення в ЗМІ недостовірної інформації про включення України до "чорного списку" FATF викликає стурбованість.
"Така інформація не відповідає дійсності. Жодного рішення відносно внесення України до "чорного списку" FATF не приймала. В асоціації розцінюють поширення в ЗМІ неправдивих відомостей як сплановану диверсію, спрямовану на штучне створенян паніки і підривання довіри до України і національної банківської системи", - вказує АУБ.
Як повідомлялося, Верховна Рада 6 листопада 2009 року внесла зміни до закону про протидію і запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, істотно розширивши перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Ветувати цей закон закликала АУБ, визнавши його положення такими, що суперечать цілій низці статей Конституції України.
Президент України ветував цей закон 8 грудня того ж року. На думку глави держави, він наділяє Держфінмоніторинг невиправдано великими повноваженнями відносно збору інформації. При цьому, за його оцінкою, ці повноваження не відповідають реальним потребам боротьби з економічною злочинністю і фінансуванням тероризму.
FATF створена в липні 1989 року, об'єднує 34 країни.
Україна знаходилася в "чорному" списку FATF з кінця 2002-го по лютий 2004 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас