Алан Грінспен частково визнав провину ФРС у провокуванні кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алан Грінспен частково визнав провину ФРС у провокуванні кризи

Казна та Політика
461
Колишній голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен визнав помилки регуляторів, що призвели до глобальної кредитної кризи, проте відкинув ідею про те, що економічний спад був викликаний дуже низькими ставками ФРС. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на 48-сторінкову доповідь Грінспена, яку він презентує 19 березня в інституті Brookings.
Грінспен зазначив, що його відомство не сприйняло серйозно ризики, що накопичилися на іпотечному ринку в ході останнього десятиліття. Регуляторам слід було б вимагати від банків тримати більше капіталу.
Однією з головних претензій до Грінспена з боку критиків було його рішення знизити базову ставку до 1%, що на той момент було рекордно низьким показником. Проте сам колишній глава ФРС стверджує, що в утворенні бульбашки на ринку нерухомості винне безпрецедентне надходження іноземного капіталу, внаслідок чого іпотечні ставки, особливо за довгостроковими кредитами, відірвалися від ставок рефінансування.
Алан Грінспен також зазначив, що запобігти кризі навряд чи було можливо. На його думку, дуже довге економічне процвітання, а також звичка використовувати позикові кошти неминуче повинні були призвести до такого результату.
разом з тим, Грінспен опирався ідеї створення "регулятора системних ризиків" у США, яку підтримує нинішній керівник ФРС Бен Бернанке. Грінспен заявив, що "сумний стан справ" в сучасній економічній прогностиці повинен змусити державу узяти паузу в ухваленні такого рішення.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас