FATF не включала Україну до "чорного списку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FATF не включала Україну до "чорного списку"

Казна та Політика
944
Державний комітет фінансового моніторингу заперечує проти внесення України Міжнародною організацією з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF) до так званого "чорного списку".
Про це говориться в повідомленні Держфінмоніторінгу.
Раніше ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що Україна і Азербайджан потрапили до "чорного списку" Міжнародної організації із боротьби з фінансовими зловживаннями (FATF).
Асоціація українських банків вважає, що поширення низкою ЗМІ недостовірної інформації про внесення України FATF до так званого "чорного списку" було спланованим і мало на меті підірвати довіру до України і її банківської системи.
Згідно із повідомленням, FATF розділяє всі національні системи протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, на умовних 4 групи.
До першої групи відносяться країни, національні системи яких повністю відповідають вимогам FATF; Україна входила до цієї групи до 2007 року.
До другої групи відносяться країни, в яких існують недоліки законодавчого характеру (Україна, Азербайджан, Антігуа і Барбуда, Болівія, Греція, Індонезія, Ємен, Катар, Кенія, Марокко, М'янма, Непал, Нігерія, Парагвай, Сирія, Таїланд, Туреччина, Тринідад і Тобаго, Шрі-Ланка).
При цьому Україна знаходиться в другій групі ще з 2007 року і жодних змін останнім часом в цьому відношенні не відбувалося.
До третьої групи відносяться країни, що мають стратегічні недоліки національної системи боротьби з відмиванням "брудних" грошей (Ангола, Північна Корея, Пакистан, Сан-Томе і Принсипи, Туркменістан, Еквадор, Ефіопія).
До четвертої групи відносяться країни, що знаходяться під особливим режимом санкцій (Іран).
Держфінмоніторинг підкреслює, що знаходження в другій групі не означає введення санкцій відносно України або перебування країни в так званому "чорному списку".
В той же час для того, щоб Україна повернулася до першої групи країн, як відзначає Держфінмоніторинг, необхідно ухвалити законопроект №3062 "Про внесення змін до закону "Про запобігання і протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом".
"Цей законопроект вповні відповідає міжнародній практиці формування національної системи боротьби з відмиванням "брудних" грошей", - говориться в повідомленні.
Держфінмоніторинг сподівається на швидке прийняття Верховною радою даного законопроекту.
В такому випадку, за даними Держфінмоніторингу, жодні санкції з боку FATF Україні не загрожують.
Нагадаємо, в грудні 2002 року FATF ввела санкції проти України і внесла країну до так званого "чорного списку".
В лютому 2003 року FATF відмінила санкції відносно України після ухвалення країною законів, направлених на посилення боротьби з відмиванням грошей, проте при цьому FATF залишила Україну в "чорному списку".
В лютому 2004 року FATF виключила Україну з "чорного списку".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас