В Китаї і надалі зростатимуть зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Китаї і надалі зростатимуть зарплати

Казна та Політика
490
Китайські компанії, які налагодили виробництво в зоні узбережжя КНР, намагаються найняти достатню кількість працівників. Проте вони стикаються з проблемами браку робочої сили, що обіцяє їм постійний головний біль, пов'язаний із зростанням заробітної плати, повідомляє Reuters.
Дефіцит робочої сили, особливо на підприємствах, орієнтованих на експорт, в прибережних провінціях Китаю, став виявлятися гостріше після новорічних свят, коли десятки мільйонів трудових мігрантів відправились до своїх рідних сіл.. Влада говорить про тимчасове явище в конкретних регіонах, проте директор Інституту з питань народонаселення і економіки Китайської академії суспільних наук Цхай Фан не згоден з такою точкою зору.
"Є упевненість в тому, що брак робочої сили стане проблемою для Китаю. Також майже немає сумнівів в довгостроковій тенденції зростання зарплат в країні", - заявив Цхай в інтерв'ю агентству. За його словами, багато заводів і фабрик вже відчувають проблеми з набором співробітників працездатного віку від 15 до 64 років, а пік браку робочих рук може бути досягнутий в 2015 році.
За словами професора, заробітна плата 150 млн. трудових мігрантів в Китаї зросла на 19% в 2008 році і ще на 16% в 2009 році. Це сталось попри те, що експортери постраждали від глобальної фінансової кризи, а більше 20 млн. китайців втратили роботу. Керівництво однієї з взуттєвих фабрик міста Веньчжоу розповіло, що не змогло знайти 300 нових працівників навіть після збільшення місячної зарплати на 200-300 юанів. Торік фабрика платила своїм співробітникам в середньому по 1,5 тис. юанів ($220) на місяць.
Оплата праці зазвичай становить менше 10% від загальної собівартості виробництва продукції в Китаї. Погіршити нинішню ситуацію може очікуване деякими аналітиками зростання курсу юаня. До останнього часу підприємства покривали вищі витрати за рахунок збільшення продуктивності праці. Багато компаній переводили виробництво у внутрішні регіони країни, де вартість робочої сили нижча. Експерти чекають посилення цієї тенденції.
Місцева влада також не залишається осторонь від проблем. Так, в провінції Гуандун, на яку припадає близько 30% виробництва всіх експортних товарів КНР, місцевий уряд планує підвищити мінімальний розмір заробітної плати більш ніж на 20%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас