Другої "хвилі" банкрутств страхових компаній може і не бути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другої "хвилі" банкрутств страхових компаній може і не бути

1054
Криза, яка заявила про себе цілком на страховому ринку на початку 2009 року, виявила проблеми, на які раніше не звертали належної уваги. Ще нещодавно, коли страховий ринок стрімко розширювався, проблеми, викликані невисокою якістю корпоративного управління та ризик-менеджменту, неефективним інвестуванням резервів, корупцією та багатьма іншими причинами, були просто не помітні.
Однак в умовах скорочення розмірів премій багато компаній не змогли знайти способів підвищення власної ефективності і стали просто нежиттєздатними.
Про нинішній стан страхового ринку і перспективи його розвитку розповів Президент страхової компанії "Омега" Сергій Тарасенко.
- Як би Ви могли охарактеризувати стан страхового ринку України на сьогодні (як позитивний або негативний) і можливості його подальшого розвитку?
На мій погляд, ринок страхування на сьогодні не розвивається, він по-суті виживає. Президентські вибори, епідемія грипу, стрибки курсу долара - все це не сприяє розвитку. Фінансова криза, а, фактично, нові економічні умови для більшості страхових компаній стали не лише випробуванням на зрілість, а й періодом самосанаціі, пошуку нових форм і методів підвищення ефективності роботи. Ті компанії, які змогли знайти ці методи та форми на сьогодні працюють більш-менш стабільно.
Але ті компанії, які не змогли зорієнтуватися в нових економічних умовах, переживають сьогодні не найкращі часи. Практично всі лідери ринку сьогодні зменшили свої ринкові частки, що свідчить про підвищення рівня конкуренції на цьому ринку і перерозподілу ринкових позицій.
Припускаю, що ситуація буде залишатися складною для страхового ринку ще мінімум рік. Саме цей період і покаже, хто справді спроможний працювати на ринку страхування.
Що стосується перспектив розвитку, то вважаю, що основними "двигунами" зростання страхового ринку в 2010-2011 роках будуть види страхування, орієнтовані на фізичних осіб: КАСКО, ОСАГВ, страхування майна фізичних осіб, страхування від нещасних випадків. Страхування фізичних осіб буде зростати більш швидкими темпами в порівнянні зі страхуванням у корпоративному секторі, за винятком добровільного медичного страхування.
В цілому в 2010 році очікується збільшення збору премій на ринку страхування відносно 2009 року на 10-15%. В основному це буде пов'язано з очікуваною в другому півріччі стабілізацією економічної та політичної ситуації в країні і, не в останню чергу, адаптацією економічних гравців до існуючої ситуації.
- Кабінет міністрів України схвалив зміни до закону "Про страхування", в якому спрощуються процедури проведення операцій перестрахування для компаній-нерезидентів. (Кабмін пропонує внести зміни в одну зі статей закону про страхування в частині скасування обмеження на проведення операцій перестрахування з компаніями з країн, які не є членами СОТ). Як Ви прокоментуєте цю ситуацію і рішення уряду?
Це рішення уряду можна тільки вітати. Введення обмежень на перестрахування до країн, що не входять в систему СОТ, по-перше, серйозно ускладнило життя вітчизняним СК, оскільки співпало з початком кризи: перестрахування ризиків на так званих "твердих" ринках почало дорожчати, кількість вітчизняних СК, у яких можна було б якісно і надійно перестрахувати ризик, зменшилась.
По-друге, по суті своїй воно мало дискримінаційний характер, так як входження або не входження країни до системи СОТ не є підтвердженням надійності або ненадійності перестраховиків ціжї країни. По-третє, не можна не відзначити, що саме перестраховики з РФ найбільш точно розуміють специфіку роботи вітчизняного ринку страхування і готові розглядати, в тому числі й ті ризики, які відмовляються приймати західні перестраховики.
- На сьогодні відомі зниклі "Страхові традиції", мирно збанкрутіла СК "Професійний захист", і вже проблемне АСТ "Вексель", колись створене "Промінвестбанком". Скільки, на Вашу думку, компаній може спіткати та ж сумна доля, і чи були у вже зниклих та тих, що разаз на межі зникнення шанси відновити нормальну діяльність?
Я щиро сподіваюся на те, що в 2010 році "гучних" крахів страхових компаній вже не буде. Звичайно, багато учасників ринку ризикового страхування вже показують результати, далекі від позитивних. А, щоб хоч якось врятувати ситуацію, вони посилено демпінгують, всупереч здоровій логіці і наперекір будь-який більш-менш логічній стратегії розвитку бізнесу.
Перша "хвиля" банкрутств компаній, на мою думку, - результат у тому чи іншому ступені двох причин: помилок менеджменту компаній в минулому і небажання (нерідко фінансова неможливість) власників компаній підтримати страховий напрям свого бізнесу. Іншими словами в умовах, що склалися, шансів відновити нормальну діяльність фактично не було, адже не може бути збереження ніякого "бренду" самоціллю, важливо щоб за ним була реальна і, більш того, лояльна клієнтська база. А який сенс "рятувати" нехай добре розкручений і впізнаваний бізнес, за яким немає не лише реальних клієнтів, але і ефективність роботи мережі продажів досить сумнівна? Сенсу, як бачимо, немає, тому ніякий кризовий менеджер або, тим більше, тимчасовий адміністратор тут не помічник, а скоріше могильник.
На відміну від першої "хвилі" банкрутства СК, другої (а її можливість прогнозують орієнтовно на останній квартал 2010 року) може і не бути. Згоден, банкрутств юридичних (відкликання ліцензій, скорочення ринкової діяльності та "заморожування" компанії) в 2010 році буде чимало, але стосуватися це буде, переважно, невеликих компаній, не орієнтованих на присутність у всіх регіонах і які не займають значної частки в роздрібному страхуванні .
Згортання діяльності такими компаніями для ринку ризикового страхування буде непомітним. Що ж стосується дійсно "значущих" чи навіть "знакових" для ринку компаній, думаю, вони "навчилися" (часто не в хорошому сенсі слова) виживати в умовах макроекономічних турбулентності. Причини погіршення ситуації і можливості банкрутств наступні: перша - інфляція та падіння курсу національної валюти (незалежно від причин), і друга - різкі каральні дії держорганів або ж зміна "правил гри" ...
- Чи можете Ви дати будь-які рекомендації тим страховикам, які перебувають у так званій "зоні ризику" своєї діяльності?
Я б рекомендував керівництву СК, які перебувають у так званій "зоні ризику" думати не тільки про те, як вижити компанії сьогодні, хоча і це робити треба, але й про те, які проблеми можуть очікувати компанію до кінця року. Адже, якщо грамотно спланувати і передбачити ті процеси, з якими доведеться зіштовхнутися, і ті обставини, в яких доведеться працювати компанії впродовж 2010 року, то це дозволить більш гнучко управляти бізнесом в період кризи і уникнути багатьох ризиків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас