Кабмін позичить за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін позичить за кордоном

Казна та Політика
660
Втім, їх буде недостатньо - доведеться залучати на внутрішньому ринку, а також продавати держмайно.
Уряд планує залучати кошти до бюджету шляхом запозичення за кордоном. Про це вчора заявив віце-прем'єр-міністр з питань економічної політики Сергій Тігіпко. Спочатку Кабмін розраховує відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ), а потім, виторгувавши зниження кредитних ставок, успішно вийти на ринок зовнішніх запозичень.
За прогнозами віце-прем'єра, найскладніше уряду буде розраховуватись із боргами в другому кварталі через борг із відшкодування ПДВ (на початку 2010 р. держборг із ПДВ експортерам перевищив 25 млрд. грн.) і зібраних авансом податків (на суму понад 12 млрд. грн.).
Відновлення співпраці з МВФ є умовою отримання макрофінансової допомоги від Єврокомісії у розмірі EUR0,5 млрд. для покриття потреб платіжного балансу. Комітет з питань закордонних справ Європарламенту схвалив надання Україні цих коштів.
За словами заступника міністра фінансів Андрія Кравця, в травні-червні Мінфін допускає публічний випуск єврооблігацій. Випуск єврооблігацій можливий при прийнятті держбюджету-2010 і відновленні співпраці з МВФ. Останній раз Україна випускала єврооблігації в 2007 р.
Випуск єврооблігацій реальний і буде здійснений в 2010 р., вважає фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса. За його словами, питання лише в термінах - чи встигне уряд організувати випуск в такі стислі терміни. За прогнозами Astrum, уряд залучить близько $1 млрд. Прибутковість буде нижчою 7% річних і залежить від терміну запозичень. "На наш погляд, кращим варіантом був би випуск семирічних паперів", - заявив Фурса.
За його словами, прибутковість єврооблігацій України нестримно знижувалася впродовж всього 2010 р. Сьогодні спред EMBI+Україна дорівнює 461 пункт, що більш ніж удвічі менше, ніж за станом на початок року. Основною причиною зниження прибутковості із суверенних паперів, яка сьогодні становить 6-8%, є стабілізація політичної ситуації в Україні.
Нагадаємо, що завершення виборів і стабілізація ситуації вже призвели до підвищення кредитних рейтингів країни, що також спростить Мінфіну випуск єврооблігацій. Минулої п'ятниці міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s підвищило рейтинги України із зобов'язань в іноземній валюті з CCC+/C до B-/C. "Ми вважаємо, що формування нової правлячої коаліції і Кабінету міністрів в Україні, котре відбулося 11 березня, відкриває можливості для поліпшення координації політики і відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом", - повідомило тоді агентство.
Потім агентство Fitch поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "стабільного". Мінфін розраховує також на підвищення рейтингів України агентствами Moody’s і R&I, повідомив Андрій Кравець.
В БЮТ плани новопризначеного уряду розкритикували. На думку екс-віце-прем'єра Олександра Турчинова, нова влада "випрошує в МВФ $5 млрд. на покриття бюджетного дефіциту". При цьому новий уряд планує нарощувати зовнішній держборг за відсутності проекту державного бюджету, не дивлячись на те, що, за словами Турчинова, "про його існування регіонали говорили ще в час передвиборчої кампанії". Також він акцентував увагу на тому, що уряд Миколи Азарова вже на чотири дні затримав виплату пенсій і встиг збільшити внутрішній держборг на 2 млрд. грн.
На думку експертів, МВФ і Світовий банк висувають для України стандартні досить жорсткі вимоги з видачі цих кредитів. Глава українського Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило сказав, що вимоги цих міжнародних структур суперечать завданням економічного зростання і викличуть низку проблем, зокрема, призведуть до зниження пенсійного віку, ліквідації більшості соціальних пільг, підвищенню вартості комунальних платежів і так далі
"Задача уряду - торгуватись, - зазначив експерт.- І лише виторгувавши вигідніші умови, залучати кредити міжнародних організацій". Альтернативою, на його думку, можуть послужити цільові кредити в окремих країн. А враховуючи поліпшення кредитного рейтингу, країна зможе дозволити випуск єврооблігацій. Хоча, за словами Жалила, таке задоволення обіцяє посилення фіскальної політики.
За прогнозами експертів, збільшенням зовнішнього держборгу уряд не обмежиться. "Збільшуватиметься і внутрішній борг", - зазначив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Збільшувати, на думку експерта, є куди - згідно із Бюджетним кодексом, держборг не повинен перевищувати 60% ВВП. "Будучи в опозиції, регіонали критикували уряд Юлії Тимошенко за збільшення держборгу, але прийшовши до влади, роблять те ж саме", - сказав економіст. І це логічно, адже одна справа - критикувати дії опозиції, і зовсім інше - боротися з величезним бюджетним дефіцитом.
Крім зовнішніх запозичень, уряд планує на 10 млрд. збільшити доходи держбюджету за рахунок внадходжень від приватизації. Нагадаємо, за даними Мінфіну, в 2009 р. від приватизації до держбюджету надійшло 807,8 млн. грн., що складає 9% запланованих 8501,224 млн. грн. Пан Тігіпко повідомив, що в першу чергу програма приватизації поповниться об'єктами з сектора енергогенерації і розподілу електроенергії, машинобудування. Зокрема, Кабмін планує виставити на продаж "Луганськтепловоз".
За словами Пасхавера, торік приватизація була заморожена унаслідок відсутності єдиної вертикалі влади. "Якщо вона буде створена і центр ухвалення рішень буде один - отримати дану суму від приватизації сповна реально", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас