Навіщо Януковичу Володимир Стельмах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Януковичу Володимир Стельмах

Казна та Політика
10605
Ініціювавши блискавичне оновлення виконавчої влади, новий Президент вирішив зберегти посаду головного банкіра країни. Міцно зв'язаний існуючим на нього компроматом, Володимир Стельмах буде хорошим у будь-якій ролі - і парламентера з МВФ, і козла відбувайла.
П'ятирічні повноваження Володимира Стельмаха біля керма банківського регулятора закінчилися ще 16 грудня 2009 року. Тоді звільняти керівника НБУ не поспішав президент Віктор Ющенко. Оскільки головний банкір уміло протистояв "хотінням" прем'єра Юлії Тимошенко, справно виконуючи свою частину вимог перед Міжнародним валютним фондом за розмірами емісії і золотовалютних резервів.
Відставка Стельмаха після перемоги Віктора Януковича на виборах напрошувалася сама собою. Адже "регіонали" дуже люто критикували Володимира Семеновича в останній рік його повноважень. "Треба звільняти людину, яка зробила такий обвал гривні", - говорили в грудні в стані "регіоналів".
Нинішній віце-прем'єр Борис Колесников восени закликав допитати головного банкіра у справі "про девальвацію". А сьогоднішній міністр МНС Нестор Шуфрич був першим, хто оприлюднив дані про захмарну зарплатню голови НБУ.
"Якби Національний банк виявив принциповість і не пішов би назустріч (уряду), то наслідки для стану державних фінансів та економіки не були б такими катастрофічними", - ще два тижні тому заявляв нинішній прем'єр Микола Азаров.
Тепер настрої в "біло-блакитному" таборі змінились. "У мої плани не входить на цьому етапі зміна голови НБУ", - заявив Віктор Янукович на зустрічі з урядом минулої п'ятниці і попросив прем'єра Миколу Азарова більше не робити заяв про наявність інших кандидатур на цю посаду.
"У першу чергу уряд має на меті заспокоїти ринок, кредиторів. Зміна менеджменту Нацбанку - коли вже досягнута хоч хитка, але стабільність - призвела б до нової дестабілізації. Так, Володимир Стельмах не відрізнявся великою публічністю, так, його піддавали критиці. Але у нього є досвід співпраці з МВФ. Місії не доведеться заново знайомитися з усіма представниками української сторони. Більш того, Стельмах - це гарантія наступності політики Центробанку. Що, безумовно, є плюсом на переговорах ", - переконаний директор економічних програм Центру ім. О. Разумкова Василь Юрчишин.
Експерти зазначають, що від роботи НБУ у МВФ залишилися позитивні враження: на відміну від минулого уряду відомство Володимира Семеновича справно виконувало всі вимоги фонду в рамках кредитної співпраці.
Другою причиною є невизначеність щодо кандидатури майбутнього голови НБУ в таборі Партії регіонів. У теперішній коаліції немає гарантій, що нова людина, навіть якщо його кандидатура буде висунута Президентом, набере необхідну кількість голосів, кажуть у наближених до "регіоналів" колах.
З одного боку, дуже багато бажаючих-непрофесіоналів, що зовсім не потрібно державі. З іншого, - багато професіоналів, які могли б якісно керувати структурою, але вони самі не хочуть туди йти.
Варто зазначити, що у Володимира Семеновича в принципі і без того не було особливих конфліктів із "біло-блакитними". По-перше, він справно відмовляв Юлії Тимошенко, що вже є заслугою. По-друге, своїми руками і руками першого заступника Анатолія Шаповалова активно відтягував ліквідацію банку "Надра", який незабаром може перейти у власність одного з нинішніх фаворитів Президента Дмитра Фірташа. По-третє, ніхто не стане заперечувати, що девальвація, яка відбулася, в тому числі й з відома Стельмаха, в 2008 році істотно зміцнила позиції експортерів, попит на продукцію яких в світі різко падав. А такі "послуги" в порядному товаристві не забуваються.
"У "регіоналів" на голову НБУ є занадто багато компромату, що тримає його у підвішеному стані. Це стосується в першу чергу схем рефінансування банків на початку кризи. Стельмах вже б і радий піти на пенсію - все-таки йому за 70 . Та тільки "біло-блакитні" притиснули його до стінки і кажуть: прошу, треба для країни ", - поділилось перебігом минулих переговорів джерело, наближене до НБУ.
За його словами, продовживши чиновницьке життя Володимиру Семеновичу, Президент вб'є відразу двох зайців. "З одного боку, якщо з МВФ все проходить гладко, якщо емісія не призводить до значної інфляції, вони скажуть: от бачите, ми поставили професіонала, рівного якому немає. Миколі Азарову, до речі, було комфортно з ним працювати в другу каденцію прем'єрства Януковича . З іншого боку, якщо емісія призводить до обвалу гривні, з МВФ не вдається домовитися або ж виникають інші проблеми з монетарною політикою, одразу є виправдання: бачите, до чого привела країну Тимошенко? Навіть Стельмах не може впоратися. І зі спокійною душею відправляють його у відставку за профнепридатність ", - відзначило джерело.
У ситуації, коли країні потрібні гроші на підтримку соціальних витрат, а друкарський верстат є найпростішим виходом із ситуації, спійманий на гачок голова Нацбанку - дуже зручний варіант.
"Обвалити гривню, у тому числі й у меркантильних інтересах бізнес-крила партії влади, а потім звільнити Стельмаха за те, що не впорався зі своїм завданням утримувати стабільність національної валюти - це лише частина плану. Тут навіть більше - мова йде про те, щоб не брати на себе якомога довше повноту відповідальності за країну. На всі урядові посади вже поставлені "свої" люди. І всі їх промахи будуть лягати плямою на роботу уряду. Але в разі провалу головного проекту - зведення кінців з кінцями в новому бюджеті - від цієї плями вже не вдасться відмитись . Тому поки є такий громовідвід, як Стельмах, ним треба користуватись", - вважає заступник голови одного з комерційних банків.
Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас