Грінспен обґрунтує свою політику в якості глави ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен обґрунтує свою політику в якості глави ФРС

381
Екс-глава американського центрального банку Алан Грінспен повинен буде обґрунтувати свої дії в період формування передумов фінансової кризи і спростувати твердження, що низькі короткострокові процентні ставки були причиною "мильної бульбашки" на ринку житла в США.
Для захисту своїх дій, як пише Financial Times, А.Грінспен написав доволі абстрактну 48-сторінкову доповідь, озаглавлену коротко і ємко - "Криза". Передбачається, що після офіційної презентації документа знову розгоряться дискусії про те, як запобігти появі нової "бульбашки" активів на американських ринках, тим більше що зараз реформа фінансової системи США наближається до завершальної стадії.
А.Грінспен визнає, що регулятори недооцінили масштаби "мильної бульбашки", проте стверджує, що в недогляді винні також іноземні контролюючі органи, рейтингові агентства в США, фінансові компанії та інші організації.
"В наростаючому стані високої ейфорії менеджери з управління ризиками, Федеральний резерв та інші регулятори не змогли повністю оцінити розмір, тривалість і вплив негативних наслідків розподілу ризиків", - відзначив А.Грінспен.
Екс-глава ФРС не вважає потрібним включати зміну цін на активи в індикатори інфляції, що відстежуються центробанками, оскільки подібний крок може призвести до ще глибшої рецесії, ніж та, якій ці заходи повинні запобігти.
"Боюся, що запобігання формуванню "бульбашок" врешті-решт виявиться недоцільним, якщо суспільство не зважиться на відмову від динамічних ринків і левереджу на користь якоїсь форми централізованого планування", - вважає А.Грінспен.
Під час головування А.Грінспена ФРС скоротила процентні ставки з 6,5% в 2001 році до 1% в 2003 році, але, на його думку, це не зіграло ролі у формуванні передумов кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас