Країни ОПЕК не можуть збільшити видобуток нафти через зростання видобутку в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ОПЕК не можуть збільшити видобуток нафти через зростання видобутку в Росії

362
Країни ОПЕК не можуть збільшити видобуток нафти через зростання видобутку в Росії, повідомляє РБК daily.
Більше того, російські нафтовики демпінгують на ринку, і картель побоюється наслідків майбутнього збільшення постачань вітчизняних вуглеводнів на азіатські ринки. Росія, у свою чергу, не має наміру змінювати нафтову політику. Втім, кардинально змінити розстановку сил на ринку країн АТР Москва все одно не зможе.
"Якщо Росія збільшує виробництво, зростає світова пропозиція. Оскільки вони не бажають скорочувати виробництво, у ОПЕК залишається менше можливостей для підвищення видобутку, і нам не уникнути проблем", - цитує Reuters голову делегації Лівії Шокрі Ганема на зустрічі представників країн - членів ОПЕК. Картель 18 березня вирішив зберегти колишні квоти на видобуток, щоб не знижувати нафтові котирування.
Слова Ш.Ганема стали першим визнанням ОПЕК, що за ставкою російського сорту нафти ESPO Blend викликають побоювання в картелі. Міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі заявляв, що Близький Схід як і раніше буде найбільшим постачальником нафти до Азії, а зростання видобутку в Росії та Іраку буде компенсовано збільшенням попиту в Китаї й інших країнах АТР, що розвиваються.
Наприкінці 2008 р., коли нафтові ціни були на мінімумах, Росія говорила, що може скоротити видобуток, щоб підтримати котирування сировинних контрактів. Проте на ділі в 2009 р. виробництво нафти в країні збільшилося на 1,25%, до 494,2 млн т. У грудні російські нафтовики розпочали постачання нового сорту нафти ESPO Blend нафтопроводом Східний Сибір - Тихий океан. Коли буде закінчена прокладка відведення від труби до Китаю, обсяг прокачування повинен скласти 600 тис. бар. на добу. Щоб не було труднощів із наповненням нафтопроводу, уряд ввів пільгову нульову ставку експортного мита на експорт нафти з 22 родовищ Східного Сибіру.
За підрахунками Reuters, на сорт ESPO Blend припадає 0,3% світових постачань нафти і до 2012 р. ця частка може зрости до 0,7%. У січні постачання ESPO Blend склали 7 млн бар., що дорівнює 6% китайського імпорту нафти в тому ж місяці.
Росія і ОПЕК зацікавлені в розвитку партнерських відносин, зокрема в узгодженні питань щодо ринку нафти, відзначили РБК daily в прес-службі Міненерго РФ. "При цьому позиція російської сторони полягає в тому, що рішення ухвалюються лише з урахуванням наших національних інтересів", - наголосив представник відомства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас