"Ъ": Потенційні покупці "Запоріжсталі" зайнялися аудитом холдингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Потенційні покупці "Запоріжсталі" зайнялися аудитом холдингу

1081
Власники Midland Group Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер - найбільші акціонери меткомбінату "Запоріжсталь" - давно намагаються вийти з металургійного бізнесу. У 2007 році вони продали 100% акцій найбільшого в Росії виробника спецсталей - завод "Червоний Жовтень"; пізніше вели переговори про продаж "Запорожсталі" своїм бізнес-партнерам Ігорю Дворецькому і Віталію Сацькому, але угода не відбувся.
Галузеві аналітики повідомили, що процес активізувався. Спостерігається масовіша, ніж зазвичай, скупка акцій "Запоріжсталі". У Midland Group офіційно цю інформацію коментувати не стали. Проте джерело в компанії розповіло, що відразу декілька потенційних покупців почали процедуру due diligence "Запоріжсталі". "Продається весь холдинг", - повідомив співрозмовник. За його словами, процедура почалася недавно і триватиме не менше місяця. Про due diligence знає і високопоставлений інвестбанкір, який побажав залишитися неназваним. На самому підприємстві від коментарів відмовилися.
Найбільшими власниками "Запоріжсталі" (96,6% акцій) вважаються дві бізнес-групи акціонерів - Едуард Шифрін-Алекс Шнайдер і Ігор Дворецький-Віталій Сацький. Окрім меткомбінату, вони мають частку в "Запоріжкоксі" (41%) і Запорізькому залізорудному комбінаті (29%), контролюють Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", декілька ломопереробних підприємств, збагачувальну фабрику "Шолоховська" (Ростовська область, РФ) і мережу металобаз в СНД і світі.
Галузеві аналітики оцінюють "Запоріжсталь" як холдингову компанію в межах $1-1,9 млрд. "Активи, що продаються, будуть цікаві широкому колу інвесторів у зв'язку з тим, що меткомбінат 'Запоріжсталь' частково покриває свою потребу в сировині за рахунок Запорізького залізорудного комбінату і коксівних потужностей. Крім того, комбінат виробляє виключно продукцію з високою доданою вартістю, - говорить аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович. - Але величезний мінус 'Запоріжсталі' - це мартенівське виробництво сталі, а значить, висока витрата природного газу і необхідність в масштабних інвестиціях". "Без зміни власників 'Запоріжсталі' підприємству через чотири-п'ять років буде дуже складно працювати з рентабельністю, яка б дорівнювала средньогалузевій. Цей крок є мало не єдиною можливістю встигнути з модернізацією сталеплавильного виробництва", - відзначає аналітик Astrum Investments Юрій Рижков.
Основні кандидати на покупку "Запоріжсталі" - компанії, що мають вільні обсяги основних видів сировини: коксівного вугілля, коксу і залізняку. Серед них група "Метінвест", російський "Металоінвест", а також сталеливарний гігант ArcelorMittal, стратегія якого полягає в експансії на ринки, що розвиваються. У "Метінвесті" від коментарів відмовилися, отримати коментарі "Металоінвесту" і ArcelorMittal не вдалося.
На думку аналітика ІК Phoenix Capital Олександра Макарова, активізація процесу продажу "Запоріжсталі" саме зараз може бути викликана серед іншого політичною ситуацією в Україні. "На минулих президентських виборах акціонери 'Запоріжсталі' робили ставки на колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, що може негативно позначитися на їхньому бізнесі в майбутньому", - вважає він. Варто зазначити, що недавно прокуратура Запоріжжя порушила стосовно директора з маркетингу і зовнішньоекономічної діяльності "Запоріжсталі" Сергія Пшигоцького і фінансового директора підприємства Олександра Рабцуна кримінальні справи. Їх підозрюють в підкупі виборців під час першого туру виборів глави держави.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас