"Ъ": Торговці акціями заплатять сповна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Торговці акціями заплатять сповна

Фондовий ринок
2426
У Верховній раді вчора був зареєстрований законопроект Юлії Новикової (Партія регіонів) №6202, що передбачає зміну принципів оподаткування інвестиційного прибутку, що містяться в законі "Про податок на доходи фізичних осіб". Автор проекту запропонувала, щоб всі витрати, пов'язані з придбанням цінних паперів, підтверджувалися фізичними особами документально. Якщо акції та облігації купувалися на позабіржовому ринку, то клієнт має надати договори купівлі-продажу цінних паперів, виписки хранителів і розрахункові документи. Якщо ж операції пройшли через фондову біржу, необхідно мати договір брокерського обслуговування, акти виконаних робіт за цією угодою і звіт торговця про операції клієнта.
Крім того, передбачено скасування обмежень на торгівлю цінними паперами, якщо протягом 30 днів до і після продажу акцій компанії фізособа купує акції цієї ж компанії. Зараз в таких випадках його інвестиційний збиток не враховується при визначенні загального фінансового результату, а вартість при оподаткуванні визначається за ціною покупки. Також запропоновано вдосконалити оподаткування опційних операцій, коли реалізуються акції з врахуванням їх викупу в майбутньому.
Прийняття цих змін необхідне, бо нинішній порядок гальмує розвиток фондового ринку, створює непрозорі, а інколи і неможливі для виконання умови розрахунків податкових зобов'язань, йдеться в пояснювальній записці до проекту. Торговці неодноразово розповідали, що після запуску на "Українській біржі" в березні 2009 року інтернет-трейдингу у їхніх клієнтів виникла проблема сплати податку на прибуток. До 1 квітня фізичні особи повинні подати до Державної податкової адміністрації щорічну декларацію. При цьому питання оподаткування досі законодавчо не вирішене, податківці керуються внутрішніми роз'ясненнями.
За словами генерального директора ІК "Трійка Діалог Україна" Артемія Єршова, законодавство поки не містить норм, які б визначали чіткий перелік документів, що підтверджують фактичні витрати на покупку цінних паперів. "Внаслідок цього у платників податків виникають проблеми при підтвердженні здійснення операцій з цінними паперами і свого фінансового результату", - сказав він. "Законопроект вирішує дві проблеми. Тепер стає зрозуміло, як рахувати податки і які документи приносити в податкову службу", - додав голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.
Генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа відзначає, що вже зараз половину операцій на біржовому ринку здійснюють фізособи, число яких досягає 2 тис. і до кінця року може зрости в п'ять разів. "Законопроект дасть поштовх до збільшення кількості клієнтів, підвищення ліквідності паперів і доходів місцевих бюджетів", - вважає Мазепа. "Багато людей вважатимуть, що їм вигідно займатися інтернет-трейдингом. А якщо вони прийдуть на ринок, то принесуть гроші, що підвищить ліквідність паперів, що торгуються", - погоджується з ним Єршов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас