"Ъ": Рекапіталізовані банки приватизують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Рекапіталізовані банки приватизують

1136
Вчора віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко заявив про намір прискорити продаж банку "Київ", Укргазбанку і Родовід Банку. "Вже зараз ми готуватимемо рекапіталізовані банки до приватизації, - підкреслив він. - Ми розуміємо, що це нелегкий шлях і потрібен час. Але у нас є чітке розуміння: те, що ми вклали з бюджету, має бути до нього повернуто". Мінфін розпочав рекапіталізацію проблемних банків у липні 2009 року, отримавши згодом 99,94% акцій банку "Київ", 99,99% Родовід Банку і 87,72% Укргазбанку. У сумі в 2009-2010 роках капітал цих установ був збільшений на 17 млрд грн. за допомогою облігацій внутрішньої держпозики. За останньою інформацією НБУ, до 22 січня регулятор монетизував ОВДП в капіталах націоналізованих держбанків на суму 11,72 млрд грн.
В Нацбанку здивовані рішенням Кабміну. "Поки незрозуміло, хто і чим замістить папери цих банків, що перебувають у нас в заставі", - сказав чиновник департаменту банківського регулювання і нагляду НБУ. До націоналізації Родовід Банку регулятор рефінансував його на 2,12 млрд грн., Укргазбанк - на 1,23 млрд грн., "Київ" - на 1,01 млрд грн. Укргазбанк отримав ще стабілізаційний кредит на 2,61 млрд грн., а Родовід Банк - на 1 млрд грн. Після входження в банки держави НБУ провів переоцінку заставних активів і вимагав додаткового забезпечення кредитів у вигляді ОВДП. Він пролонгував видане рефінансування на сім років під облікову ставку (зараз 10,25%) плюс 0,5%. А місяць тому Кабмін дозволив закласти в НБУ понад 60% акцій держбанків.
Керівники націоналізованих установ кажуть, що не можуть не погодитися з рішенням власника - Кабміну, але не чекали швидкого продажу. За їхніми словами, колишній директор департаменту з питань участі держави в капіталізації банків Мінфіну Теймур Багіров ставив перед банками завдання відновити платоспроможну діяльність і підвищити свою інвестиційну привабливість за три роки. "Уряд ніколи не приховував, що бере участь у капіталах банків з метою їх подальшого продажу. Різниця, яка виникне між вартістю рекапіталізації і продажу, і стане ціною, яку Україна заплатила за кризу", - відзначив голова правління банку "Київ" Юрій Маслов.
Банкіри вважають, що, продавши держбанки раніше ніж через два роки, уряд навіть не поверне вкладені в них гроші. Тому в державних установах не планували проходити потрібні при продажу аудити найближчими роками. "Ми як чинний менеджмент банку продовжуємо працювати над його оздоровленням, - відзначив заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. - З нашого боку, підготовлена стратегія розвитку Укргазбанку до 2012 року, яка перебуває на розгляді наглядової ради. Вона містить декілька варіантів розвитку установи".
Експерти солідарні з банкірами в тому, що продаж націоналізованих банків зараз неможливий. Всі три установи продовжують зазнавати збитків, що робить їх нецікавими для покупки. В Укргазбанку і банку "Київ" розраховують почати отримувати прибуток в кінці 2010 року, а Родовід Банк без нових клієнтів з Укрпромбанку, за яких він судиться з НБУ, не планує вийти на беззбиткову до 2012 року. "Ймовірно, докапіталізувати банки хочуть їх акціонери, аби повернути свої частки, як в Укргазбанку", - сказав керівник однієї з ІК.
Віце-президент інвестбанківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов вважає, що Укргазбанк може бути проданий новим інвесторам вже в кінці 2010 року. "Підготовка до продажу займає дуже багато часу, тому починати її потрібно вже зараз, - відзначає він. - Покупцями можуть стати російські приватні банки, а наступного року інтерес з'явиться також у китайських і східноазіатських інвесторів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас