Зростання юаня може стати катастрофою для китайських експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання юаня може стати катастрофою для китайських експортерів

Валюта
676
Зростання юаня стане катастрофою для китайських експортерів. З такою заявою виступила сьогодні Рада зі сприяння міжнародній торгівлі КНР. Це сталося після загострення міжнародного скандалу, що стосується стабільності національної валюти Китаю.
Рада опитала понад 1 тис. експортерів в 12 галузях, цікавлячись, чи зможуть вони справитися з вищим валютним курсом, передає агентство Reuters з посиланням на віце-голову організації Чжан Вея.
За його словами, експортери в секторах, таких як виробництво одягу та меблів, працюють з невеликою маржею прибутку - близько 3%. "Якщо курс юаня зросте, ці компанії зіштовхнуться з безпосереднім ризиком банкрутства, оскільки їх маржа прибутку і без того дуже невелика, - повідомив Вей на прес-конференції. - Отже, для таких компаній наслідки будуть катастрофічними".
Портфель замовлень тільки суднобудівельних підприємств країни досягає 150 млрд дол., і зміцнення юаня призведе до істотних збитків, вважає Вей. Лише невелика частина китайських компаній страхує валютні ризики. Експортери телекомунікаційного обладнання і механічних товарів також уразливі до підвищення курсу.
Деякі представники влади, зокрема міністерства торгівлі і промисловості країни, в лютому провели стресс-тести серед експортерів. Урядове джерело, ознайомившись з роботою прибережних експортних центрів Китаю, сказало, що сумнівається в тому, що негативні сторони зміцнення юаня будуть компенсовані перевагами, вказавши на низьку маржу прибутку. "Але ми з'ясували, що ці компанії достатньо гнучкі, щоб адаптуватися до нових ринкових умов", - додав чиновник.
Оскільки вони можуть отримувати хороший прибуток при нинішній маржі завдяки високим обсягам виробництва, у них немає стимулів до підвищення доданої вартості, вважає він. "Отже, переоцінка юаня може стати хорошим каталізатором, примушуючи ці фірми змінюватися на краще, що уряд теж хотів би побачити, - говорить чиновник. - Вірно, що ситуація з робочими місцями викликає побоювання. Але ми також спостерігаємо недолік робочих рук в багатьох місцях. Тому я думаю, з цією проблемою можна буде справитися".
Нагадаємо, напередодні група з 14 членів сенату США представила законопроект, який покликаний змусити Китай відмовитися від стримування юаня. Документ передбачає введення торгових санкцій проти КНР, якщо Пекін відмовиться підкорятися вимогам Вашингтона. У свою чергу міністр фінансів США Тімоті Гейтнер сподівається, що влада Китаю зрозуміє необхідність зростання юаня. Сильний юань відносно долара зробить американські товари в країні менш дорогими відносно китайських. Місцеві ж товари відносно американських, навпаки, подорожчають.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас