Бюджетні дивіденди уніфікують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетні дивіденди уніфікують

Казна та Політика
282
На думку експертів, таке рішення уряду допоможе знизити рівень корупції, але може поставити під удар компанії, що потребують інвестицій.
Кабмін розробив проект постанови, що передбачає направлення 30% чистого прибутку господарських товариств з держчасткою на оплату дивідендів. Про це повідомив в.о. голови Фонду держмайна України (ФДМ) Дмитро Парфененко.
За діючими правилам, уряд за поданням ФДМ щороку зобов'язаний встановлювати нормативи дивідендних відрахувань. У попередньому році ставки диференціювалися залежно від галузей, до яких належали товариства з держчасткою. Розміри відрахувань встановлювалися в діапазоні від 15% до 35%.
На думку Дмитра Парфененка, уніфікація дивідендної ставки позбавить уряд можливості підбирати улюбленчиків з тієї або іншої економічної сфери діяльності. "Наприклад, раніше, як тільки починали говорити про введення максимальної 35%-ї ставки відрахувань чистого доходу, міністр транспорту завжди виступав проти", - сказав пан Парфененко. Аналогічну позицію, за його словами, займав і міністр палива і енергетики. "За підсумками розгляду питання Кабмін знижував дивідендні ставки господарським товариствам цих галузей до 15%", - резюмував пан Парфененко. Тому цього року уряд вирішив відмовитися від надання преференцій окремим галузям.
За прогнозами пана Парфененка, після введення єдиної ставки розміри надходжень до держбюджету від виплати суб'єктами госпдіяльності дивідендів збережуться на колишньому рівні. У 2009 р. від виплати дивідендів до держбюджету надійшло 431 млн. грн.
Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер також вважає, що введення єдиної ставки не дозволить чиновникам отримувати хабара від представників тієї або іншої галузі. Проте, на думку експерта, проводити дивідендну політику необхідно виходячи із стану і потреб конкретного підприємства. Інакше постраждають компанії з невеликим доходом.
На думку глави Центру антикризових досліджень Ярослава Жалила, введення універсальної ставки може позитивно позначитись далеко не на всіх підприємствах. "На даний момент частина госптовариств з держчасткою сповна можуть віддавати державі велику частину прибутку. Але є і такі, які вимагають серйозного інвестування", - стверджує економіст.
Втім за словами глави Центру антикризових досліджень, відома практика, коли низька дивідендна ставка не рятувала деякі підприємства від того, що велика частина їх доходів діставалася державі. Крім того, є спосіб підтримати підприємства, що потребують інвестицій. Після введення універсальної ставки дивідендних відрахувань з метою підтримати підприємства з держчасткою держава, на думку пана Жалила, зможе використовувати кошти, отримані від виплати дивідендів суб'єктами госпдіяльності, на інвестування в ці ж госптовариства.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас