Курс залежить від дефіциту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс залежить від дефіциту

Валюта
1518
Якщо ні, курс може зрости до 8,5 грн../$1 і вище. Про це говориться в останньому макроекономічному дослідженні московського офісу Citibank.
Згідно із моделлю, розробленою Citibank, курс гривні до долара дуже сильно залежить від співвідношення монетарної бази (кількість грошей, що реально обертаються) і валютних резервів НБУ.
"Справедливий курс ми беремо із співвідношення як при кошику валют (currency board), коли випускається в обіг стільки грошей, скільки є резервів. Так от, до 2008 р. офіційний курс був переважно нижчий за рівноважної риски і НБУ переважно викуповував валюту. Після 2008 р. резерви зменшились, але гривня із обігу нікуди не пішла, і сталися коливання. Поточний курс близький до того, який Нацбанк реально здатний утримати", - підкреслила економіст Citibank в Росії і СНД Наталія Новікова.
При цьому пані Новікова допускає, що до кінця цього року курс гривні до долара залишиться тим самим. "Але ми не виключаємо тиску на гривню у бік зміцнення, особливо в середині року, під впливом сезонних чинників", - зазначила експерт.
Аналітики Citibank закладають на цей рік зростання монетарної бази в Україні лише на 13%. Це близько до того, що закладено в угодах з МВФ. Аналогічно березневий консенсус-прогноз 13 банків, інвестиційних компаній і аналітичних центрів дає середній орієнтир зростання монетарної бази 12,8%. При цьому, за їх очікуваннями, курс до кінця року наблизиться до рівня 8,2 грн../$1.
Такі скромні прогнози Citibank частково пояснює низьким приростом кредитування в 2010 р. "Ми спілкувалися з банками. Банкіри на цей рік закладають зростання кредитного портфеля приблизно на 10%. Кого кредитуватимуть банки поки не говорять. Але всі упевнені, що так буде", - підкреслив начальник валютно-фінансового департаменту українського Citibank Владислав Сочинський.
Крім того, в Citibank сподіваються і на те, що рівень реальних зарплат в 2010 р. виявиться на рівні 2009 р. або навіть нижче. Втім, в банку передбачають й інший варіант розвитку подій.
"Збільшення монетарної бази на 30% за рік дасть нам курс 8,5 грн../$1",- підкреслила пані Новікова, посилаючись на вже згадану модель.
За її оцінками, реальний ризик для макростабільності може мати дефіцит бюджету більше 6%. Така цифра означатиме більше, ніж очікувалося, зростання монетарної бази.
Новий уряд країни поки що орієнтуються саме на цей граничний показник. "Який би дефіцит я хотіла побачити? Торік, з врахуванням капіталізації НАК "Нафтогаз", дефіцит бюджету перевищив 12%. У таких умовах досягти збалансованості або цільового показника 4%, який був би бажаний для МВФ, практично неможливо. Це розуміють і в міжнародних організаціях, і фахівці уряду, і в експертному середовищі", - зазначила вчора перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова.
Тому, підкреслила пані Акімова, сьогодні перед урядом ставиться завдання забезпечити рівень бюджетного дефіциту не вище, ніж 6-7%. "Це завдання складне, але воно нам сповна під силу. Точка зору, яку висловив уряд, не відрізняється від моєї", - сказала пані Акімова.
Тим часом вчора НБУ в черговий раз викупив валюту на міжбанку. Курс інтервенцій склав 7,973 грн../$1. Вчора регулятор скупив близько $90 млн., тоді як у вівторок - $38,7 млн. Всього за період з 1 по 17 березня 2010 р. НБУ придбав на міжбанку близько $744 млн. Один з чинників припливу валюти - вихід до України нерезидентів, що бажають вкласти в ОВДП.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас