У США серйозно взялися за зміцнення юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США серйозно взялися за зміцнення юаня

Валюта
1503
Американські конгресмени пропонують "використовувати секретні дипломатичні кроки" і "опираючись на закон, міжнародний тиск" змусити Китай підвищити обмінний курс юаня. Інакше світ захлесне друга хвиля кризи, стверджують в США.
Група американських конгресменів надіслала листа міністру фінансів США Тімоті Гайтнеру і міністру торгівлі Гарі Локу з вимогами докласти максимум зусиль для зміцнення юаня. Після того як офіційний Пекін дав зрозуміти, що не збирається підвищувати курс китайської валюти, представники Конгресу США пропонують ввести круті заходи щодо цієї країни, пише газета "Цзінцзі гуаньча бао". Юань необхідно ревальвувати, оскільки він загрожує стабільності світової фінансової системи, стверджують автори документа.
"Економічний вплив заниженого курсу китайського юаня на американські підприємства та їх робітників не можна недооцінювати. Уряд повинен докласти всіх можливих зусиль для вирішення цього питання", - цитує ifx.ru документ, розміщений одним з його авторів, Майком Мікаудом, в Інтернеті.
В листі відзначається, що занижений курс юаня практично є дотаціями, якими користуються підприємства КНР, що експортують товари в США. Це, на думку конгресменів, впливає на справедливу конкуренцію з аналогічними товарами підприємств інших країн, а також з товарами американського виробництва. "Під впливом загострення інфляції в Китаї і зростання його золотовалютних резервів дисбаланс валютного курсу китайського юаня може загрожувати стабільності глобальної фінансової системи", - вважають вони.
Автори листа пропонують "за допомогою наявного антидотаційного закону захистити ті американські підприємства, які вже підпали під вплив через контрольований курс юаня". Так, міністерство торгівлі може "вжити заходів у відповідь стосовно китайських товарів, що імпортуються, які підпадають під категорію дотаційних".
Конгресмени в своєму зверненні до уряду також вимагають від міністерства фінансів внести Китай до списку країн з контрольованим курсом національної валюти. Раніше в одному з виступів в сенаті США Гайтнер вже визнавав таку можливість, нагадують вони. Після внесення Китаю до такого списку "міністерство фінансів може розпочати переговори з Китаєм з питання про валютний курс".
Таким чином, "ці комплексні заходи дозволять довести до Китаю, що уряд США має намір вжити рішучих заходів, щоб змусити Китай знизити рівень контрольованості курсу своєї валюти, у тому числі і вдатися до офіційного позову в СОТ (Світової організації торгівлі)", відзначають конгресмени. Нагадаємо, що адміністрація Барака Обами вже заявляла про підготовку іншої скарги на Китай в СОТ. У США стверджують, що цензурування владою Піднебесної пошукових результатів від Google дає торгівельні переваги китайським компаніям, що суперечить правилам СОТ.
Крім перерахованих заходів, конгресмени пропонують навіть "використовувати секретні дипломатичні кроки", залучити до впливу на Китай Міжнародний валютний фонд, а також деякі держави світу для того, щоб, "спираючись на закон, міжнародний тиск", змусити Китай переглянути "занижений курс юаня".
"Якщо ж всі ці зусилля виявляться неефективними, ми вимагаємо від уряду розглянути варіанти використання всіх можливих інструментів у відповідь на дії Китаю з контролю над курсом своєї валюти, включаючи застосування митних зборів на імпорт китайських товарів", - сказано в листі.
Пропозиції західних політиків ревальвувати юань останнім часом стають усе більш наполегливими, проте офіційний Пекін в цьому відношенні непохитний. Як заявляв раніше глава Держради КНР Вень Цзябао, Китай підтримуватиме стабільний курс своєї національної валюти на раціонально зваженому рівні. За його словами, "вартість китайського юаня зовсім не є недооціненою".
"Я розумію прагнення деяких країн розширити експорт своїх товарів. Проте я не можу зрозуміти, навіщо для зростання експорту девальвувати свою валюту, або ж намагатися за допомогою тиску змусити інші країни ревальвувати свою валюту. Я вважаю, що такі дії також є формою протекціонізму в зовнішній торгівлі", - казав Вень Цзябао.
Втім, експерти все ж чекають деякого підвищення курсу китайської валюти найближчим часом. Як раніше повідомляв професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, Пекін може ослабити нинішню прив'язку юаня до долара вже в другому кварталі, і після цього почнеться повільна ревальвація китайської валюти. Проте, відзначав він, в будь-якому разі курс юаня до долара не зросте більш ніж на 4% протягом найближчих 12 місяців через обережний підхід Китаю до перспектив світової економіки.
Тим часом Комісія з безпеки американсько-китайських економічних відносин (U.S.-China Economic and Security Review Commission) висловила в своєму щорічному звіті Конгресу США висновок про те, що Китай таємно скуповує американські боргові папери через третіх осіб, щоб приховати свою значущість як найголовнішого кредитора Вашингтона.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас