Бюджетне роздоріжжя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетне роздоріжжя

Казна та Політика
1068
Україна вже третій місяць живе без бюджету на поточний рік. На четвертому ж він, нарешті, має з’явитися. Таке завдання Президент України Віктор Янукович днями поставив перед прем’єр-міністром Миколою Азаровим: 30 днів для того, щоб в країні був бюджет.
Бюджету від України якнайскоріше вимагають і міжнародні фінансові організації. Так, це головна умова для отримання четвертого траншу кредиту МВФ і співпраці зі Світовим банком. Водночас робити головний фінансовий документ поспіхом - великий ризик так і не вирішити основні "хронічні" проблеми економіки в цьому році. Як максимально уникнути вищезгаданих ризиків і яким мав би бути "ідеальний" у даній ситуації новий бюджет країни, "День" запитав експертів.
Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку:
- Відсутність бюджету для економіки будь-якої країни - це погано. Тому потрібно поспішати з його прийняттям. А вже потім бюджет можна підкорегувати, внісши в нього потрібні зміни.
На мій погляд, відсутність бюджету в перші три місяці 2010 року свідчить про те, що ті, хто був при владі з 2004 року, не були державними людьми. Для них держава не була священною, а функція державності не стала сакральною, через яку не можна переступати і якою не можна нехтувати. Врешті-решт протистояння політичних партій привели країну до нинішнього стану.
Валерій Новицький, завідувач відділу зовнішньоекономічних досліджень Інституту світової економіки й міжнародних відносин Національної академії наук України:
- Бюджетний процес в Україні завжди був ситуативним і відповідав лише тактичним потребам влади. Так вже склалося, що мова завжди йшла про латання бюджетних дірок, і жодного разу документ не вирішував стратегічні питання для майбутнього технологічного розвитку України.
Якщо й цього року влада піде протоптаним шляхом, то свідомо закладе проблеми на майбутнє. На мій погляд, зараз потрібно подумати про стратегічні підвалини та цілі тривалого розвитку економіки.
Варто не поспішати, й зробити стратегічний бюджет, в якому обов’язково виділити кошти не лише на соціальні програми, а й на розвиток науки та техніки, яка в майбутньому дасть можливість піднімати економіку та збільшувати її прибутки.
Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:
- На мій погляд, всі розмови про необхідність створення проекту бюджету на 2010 рік з нуля - некоректні. Бюджет, який ухвалять, найпевніше на 99% складатиметься з положень проекту бюджету, який підготував попередній уряд. Усі українські бюджети, наче брати-близнюки: у них немає принципових відмінностей (структура видатків і доходів практично однакова). Тому потрібно якнайшвидше ухвалювати проект бюджету, а після того в кінці другого кварталу можна переглянути й скорегувати його основні показники.
Сам проект бюджету на 2010 рік потрібно будувати на базі добре відомої тези: "Жити потрібно за доходами, а не як забажається". Зараз економіка почала відновлюватися, і надходження до бюджету зростають. Однак жити популізмом не можна. Це означає, що піднімати соціальні виплати не вдасться.
На мій погляд, реальний дефіцит українського бюджету в цьому році має становити 5%. Якщо не буде підвищення зарплат та пенсій, то інфляція на кінець року становитиме 11%. Причому 2/3 інфляції - це зростання тарифів на газ, електроенергію в житлово-комунальному секторі, якого не уникнути.
Ірина Щербина, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень:
- Оскільки проект бюджету робитимуть не з нуля, то місяця абсолютно достатньо, щоб підготувати й подати на розгляд парламенту цілком нормальний документ. Все одно ж за основу братиметься проект бюджету, розроблений попереднім урядом. Єдине, що його перероблять з точки зору зміни макроекономічної ситуації в українській економіці. Найпевніше, за своєю структурою проект бюджету на 2010 рік не дуже відрізнятиметься від бюджету, який розробив уряд Тимошенко. Документ збереже всю соціальну направленість, а для інноваційних та інвестиційних цілей бюджетні можливості будуть обмежені. Дуже сподіваюся, що наступний транш кредиту від МВФ піде на те, щоб підсилити саме ці інноваційні цілі.
В ідеалі ж проект бюджету мав би будуватися з розрахунку на три роки. Це так зване середньострокове бюджетне планування, яке важливе не лише для нормального економічного, але й соціального розвитку в країні. Однорічний же бюджет, на мій погляд, ніколи не був ефективним.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас