Глава Рахункової палати звинувачує уряд Тимошенко у фальсифікації показників виконання держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Рахункової палати звинувачує уряд Тимошенко у фальсифікації показників виконання держбюджету

Казна та Політика
885
Глава Рахункової палати України Валентин Симоненко повідомив, що державний бюджет 2009 року не виконаний по жодному показнику, а деякі показники сфальсифіковані. Про це він заявив на зустрічі з президентом Віктором Януковичем, повідомляє прес-служба глави держави.
При цьому, кажучи про виконання держбюджету-2009, В.Симоненко сказав: "А ті показники, які хоч якось підходять за нормами закону, практично сфальсифіковані. Особливо це стосується зовнішніх запозичень, виплат зарплат, а також роботи Пенсійного фонду".
Відповідаючи на запитання глави держави, ким були сфальсифіковані ці дані, В.Симоненко сказав: "Попереднім урядом, який керував країною в 2008-2009 роках".
Він також додав, що, згідно з даними СП, лише з одного питання - тендерні закупівлі - особистими розпорядженнями екс-прем’єра Юлії Тимошенко і колишнього першого віце-прем'єра Олександра Турчинова або так званими "протокольними рішеннями" без прийняття відповідних постанов Кабміну державі лише в поточному році було завдано збиту в розмірі 20 млрд грн.
"Те, що здійснено злочин - це стовідсотково. Тепер, щоб рухатися вперед, потрібно, щоб було і покарання за результатами досконалого злочину", - сказав глава Рахункової палати.
Крім того, глава Рахункової палати проінформував президента про стан справ в Пенсійному фонді України і висловив пропозиції щодо поліпшення і вдосконалення роботи Фонду.
В.Янукович і В.Симоненко також обговорили питання підготовки держбюджету-2010 і боротьбу з корупцією в бюджетній сфері.
Як повідомила прес-служба Рахункової палати, В.Симоненко підкреслив важливість швидкого затвердження держбюджету-2010 і підготовки проекту податкового кодексу.
"Почати потрібно з того, щоб затвердити новий бюджет. Зробити все, аби до 1 червня був прийнятий новий податковий кодекс", - підкреслив В.Симоненко.
Глава Рахункової палати також виступає за оптимізацію кількості державних програм, ліквідацію стабілізаційного фонду і розширення бази оподаткування.
"Стабфонд, який був сформований в кінці 2008 року, став елементарними кишеньковими грошима уряду і практично третина його витрачена не за призначенням. Його потрібно ліквідувати, а всі надходження до Стабфонду включити в прибуткову частину держбюджету", - пропонує він.
Кажучи про бюджетні перспективи поточного року, В.Симоненко відзначив, що збільшення прибуткової частини держбюджету не представляється можливим.
"Дохідну частину бюджету 2010 року нема з чого збільшити. Треба, залишивши її на тому ж самому рівні, наповнити реальними грошима", - відзначив глава Рахункової палати.
При цьому, В.Симоненко вважає, що резерви з наповнення держбюджету можна знайти, серед іншого, у сфері плати за використання природних ресурсів.
"Треба дуже чітко і ясно собі уявляти, що наповнення не може статися за рахунок додаткового оподаткування. Необхідно відправити до прибуткової частини бюджету те, що не використано. 400 підприємств не платять за воду. 720 підприємств, отримавши ліцензію, ні копійки не платять за використання природних ресурсів", - повідомив він.
Глава Рахункової палати також відзначив зростання боргового навантаження на бюджет. "Якщо торік ми по зовнішніх запозиченнях платили 40 млрд грн., то в 2010 році потрібно заплатити вже 56 млрд грн." - уточнив він.
Щодо змін у фіскальній сфері, В.Симоненко виступив за реформування податку на додану вартість: зміни мають набрати чинності в 2011 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас