ФРС бачить поліпшення економіки, припинить покупку іпотечних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС бачить поліпшення економіки, припинить покупку іпотечних паперів

Казна та Політика
651
Федеральна резервна система (ФРС) у вівторок трохи поліпшила оцінку стану економіки США і не стала подовжувати дію масштабної програми з покупки іпотечних облігацій, яка є одним з її найважливіших інструментів з підтримки житлового ринку.
В той же час ФРС знов пообіцяла не піднімати облікові ставки протягом тривалого періоду часу (тобто як мінімум декілька місяців), оскільки як і раніше вважає, що економіка потребує підтримки.
Обережний оптимізм
Керівники Федерального резерву як і раніше хвилюються з приводу сили пожвавлення американської економіки і побоюються зірвати підйом, що намітився, дуже швидким посиленням монетарної політики. При цьому вони поки немють особливих тривог щодо зростання інфляції, і це дає їм деяку свободу при прийнятті рішень про підвищення ставки.
"Дані останнім часом були позитивними, - сказав Financial Times економісти Bank of America Merrill Lynch Етан Харріс. - Але ФРС потрібно побачити фундаментальніші зміни в економіці, щоб почати підвищувати ставки. Нинішньої траєкторії недостатньо".
В своїй заяві ФРС зберегла тонкий баланс між, з одного боку, оптимізмом щодо перспектив економіки і готовністю посилити політику, коли буде потрібно, з іншого, вираженням впевненості, що післякризове пожвавлення в США ще є нестійким.
"Інформація, отримана після засідання FOMC в січні, підтверджує, що економічна активність продовжує зміцнюватися і що стан ринку праці стабілізувався. Витрати домовласників збільшуються помірними темпами, хоча вони як і раніше стримуються високим безробіттям, помірним зростанням доходів, низьким добробутом населення і тяжкими умовами кредитування", - йдеться в документі.
"Витрати бізнесу на обладнання і програмне забезпечення істотно зросли. Проте інвестиції в нежитлові будівлі і споруди скорочуються, число новобудов залишається без зміни на низькому рівні, а працедавці продовжують з небажанням збільшувати робочі місця, - відзначається в документі. - Тоді як банківське кредитування продовжує скорочуватися, умови на фінансових ринках залишаються підтримуюючими для економічного зростання. Хоча темпи відновлення економіки, ймовірно, залишаться помірними ще деякий час, комітет чекає поступового повернення до високих рівнів споживання в контексті цінової стабільності".
Рішення ФРС знов не було одноголосним
Standard & Poor's 500 збільшився у вівторок на 0,78% до 1159,46 пункту. Прибутковість американських держоблігацій знизилася.
Зростання акцій, відмічене на ринку США, продемонструвало, що ФРС поки що вдається зберігати в інвесторів правильний баланс очікувань.
Аналітик Thornburg Investment Management Кліфф Ремілі вважає, що "заява знов підкреслює, що ми йдемо шляхом відновлення". В середньому аналітики чекають збільшення ВВП США в першому кварталі 2010 року на 2,8%.
В заяві ФРС констатується продовження зростання економіки, стабілізація ринку праці, помірне зростання споживчих витрат, і все це дало ФРС можливість не продовжувати покупку з ринку іпотечних паперів.
Поки, незважаючи на завершення цієї програми, намічене на кінець березня, ставки на іпотечному ринку стабільні. Вони знизилися з 5,28% річних на початку року до 5,05% з 30-річних застав, повідомляє The Wall Street Journal.
Після завершення спеціальних програм з покупки активів черга рано чи пізно має дійти і до підвищення базової облікової ставки. Ринок ф'ючерсів з високою вірогідністю прогнозує її підйом до 0,5% до листопада.
У вівторок комітет прийняв очікуване рішення про збереження цільового діапазону базової облікової ставки від 0% до 0,25% річних, причому це рішення знов не підтримав один член комітету - глава банку Канзасу Томас Хоєніг, який заклопотаний наслідками м'якої монетарної політики для інфляційних чекань.
ФРС повторила, що утримуватиме ставку на "виключно низькому рівні" протягом "тривалого часу", як і чекав ринок.
Деталі дискусії про зміну цього формулювання можуть стати відомі після публікації протоколу засідання.
"Комітет продовжить оцінювати економічний прогноз і фінансовий розвиток і застосовувати інструменти грошово-кредитної політики у разі потреби для сприяння економічному відновленню і цінової стабільності", - сказано в заяві.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас