Путін спробував переконати Білорусь в перевагах митного та економічного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін спробував переконати Білорусь в перевагах митного та економічного союзу

Казна та Політика
414
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін спробував продемонструвати Білорусі переваги митного і економічного союзу. Під час свого візиту до Бресту у вівторок, 16 березня, Путін вказав, що створення такого союзу призведе до відміни всіх митних зборів між обома країнами вже з 1 січня 2012 року, повідомляє агентство "Інтерфакс". В результаті Білорусь отримуватиме російську нафту абсолютно безмитно.
Агентство DAPD нагадує, що Білорусь щороку отримує від Росії близько 20 млн тонн нафти. Дві третини цього обсягу вона переробляє і перепродає на захід. За неї Мінськ зобов'язаний платити Росії митні збори. Проте Білорусь звільнена від сплати мит за нафту, яку використовує для власного вжитку.
Володимир Путін також повідомив, що в 2010 році Білорусь завдяки низьким цінам на газ заощадить декілька мільярдів доларів. Російський прем'єр пояснив це тим, що в першому кварталі 2010 року ціна на газ для білоруських споживачів складе лише 169 доларів за 1000 кубометрів, тоді як, наприклад, для українських споживачів - 304 долари. Якщо ж порівняти білоруські ціни з середньоєвропейськими, то виграш за цілий рік для Білорусі складе 2,6 млрд доларів, підкреслив Путін.
Спостерігачі вважають, що Росія в обмін на приєднання Білорусі до митного й економічного союзу може зажадати від Мінська певних поступок, наприклад визнання незалежності бунтівних грузинських регіонів - Абхазії і Південної Осетії.
Авторитарний президент Білорусі Олександр Лукашенко на час перебування Путіна в Білорусі вирушив з візитом до Венесуели. 16 березня він домовився з президентом Уго Чавесом про те, що вже з травня цього року Білорусь щодня отримуватиме від Венесуели 80 тисяч барелів нафти. Цю нафту Білорусь перероблятиме на своїх заводах, а потім використовуватиме за власним розсудом, наприклад перепродаватиме її на захід.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас